Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Demonstratie 25.000 Turken verloopt rustig

DEN HAAG/ANKARA, 24 APRIL. Ruim 25.000 Turken uit Duitsland, België en Nederland hebben gisteren in Den Haag gedemonstreerd tegen de oprichting van het Koerdisch parlement in ballingschap, dat twee weken geleden werd opgericht in Den Haag.

De demonstratie verliep rustig, alleen bij de residentie van de Griekse ambassadeur aan de Haagse Koninginnegracht kwam het tot ongeregeldheden. Hier gooiden de Turkse demonstranten stenen, blikjes en een zakje verf tegen de gevel. Twee Turkse leden van de eigen ordedienst raakten daarbij licht gewond.

De demonstranten waren met 430 bussen en met eigen vervoer naar Den Haag gekomen om te protesteren tegen het Koerdische parlement, dat in hun ogen een façade is van de separatistische Koerdische Arbeiders Partij (PKK) om zich politiek te kunnen manifesteren in Europa. De zeven Turkse federaties die de demonstratie hadden georganiseerd, schatten het aantal demonstranten gisteren op 100.000, terwijl de politie het op ruim 25.000 hield. Aan het eind van de middag zorgden de terugkerende demonstranten voor forse vertraging op de Utrechtsebaan, de belangrijkste uitvalsweg van Den Haag.

Vice-voorzitter D. Dees van de Tweede Kamer heeft afgelopen weekeinde een bezoek gebracht aan de Turkse hoofdstad Ankara, om daar het 75-jarig bestaan van het moderne Turkije mee te vieren. Dees stuitte op veel onbegrip over het Nederlandse standpunt om de oprichting van het Koerdisch parlement in ballingschap op Nederlands grondgebied toe te staan. Zaterdag had Dees een ontmoeting met zijn gastheer, Hüsamettin Cindoruk, de voorzitter van het Turkse parlement.

Na dit gesprek zei Dees dat de “kou in de relatie met Turkije enigszins uit de lucht is genomen en de basis is gelegd voor een bezoek op termijn van de minister van buitenlandse zaken, Van Mierlo, aan Turkije”.