Beurs hunkert naar positief bedrijfsnieuws

AMSTERDAM, 24 APRIL. Bij gebrek aan richtinggevend bedrijfsnieuws was er vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs sprake van een serene rust. Onder druk van een lagere dollar daalde de AEX, de beursbarometer, na het middaguur ruim anderhalve punt tot 406,88 punten

AMSTERDAM Het wachten op de beurs is deze week op de jaar- en kwartaalcijfers van een aantal belangrijke bedrijven. Dat zou de handel de impuls kunnen verschaffen, die de beurs ook vanochtend weer volledig ontbeerde. Ondermeer De Telegraaf maakt deze week haar jaarcijfers bekend. Verder zijn de eerste kwartaalcijfers van 1995 in aantocht van bedrijven als Philips, Schuttersveld (beiden woensdag), Akzo Nobel en Pakhoed (donderdag).

De dollar opende in Amsterdam twee cent lager op 1,5260 gulden. In Londen verloor de FT-SE 18 punten op 3182. Frankfurt was daarentegen positief gestemd met een DAX die 6 punten steeg naar 1982. In Frankrijk reageerde men verdeeld op de verrassende verkiezingsuitslag. Terwijl de Franse franc wegzakte, stegen de koersen op de beurs in Parijs licht. De plaatselijke index, de CAC-40, opende ruim 3,5 punt hoger op 1932.

Nedlloyd vormde vanochtend opnieuw een positieve uitschieter op de beurs in Amsterdam. Het scheepvaart- en transportconcern bevindt zich al een week in opgaande lijn. Nedlloyd boekte vanochtend opnieuw een opvallende winst van 1,20 gulden op 52,80. Ook stond het overigens laag gewaardeerde Hoogovens zes dubbeltjes in de plus op 59 gulden en kreeg Polygram er 70 cent bij op 88,10 gulden. Dit laatste fonds is de afgelopen maanden aan een stevige opmars bezig. Nog niet zo lang geleden schommelde deze Philips-dochter rond de 80 gulden.

Ook Fokker, dat vrijdag vijftien toestellen verkocht aan Alitalia, zat een dubbeltje in de lift. Het aandeel klom tien cent naar 8,90 gulden, na 40 cent winst afgelopen vrijdag. Veel perspectief biedt deze koers zowel Fokker als beleggers niet. Fokker kan bij een dergelijke koers nooit een beroep doen op de kapitaalmarkt voor nieuw kapitaal, terwijl beleggers die al jaren geen dividend hebben gekregen, wanneer zij speculeren op een spectaculair winstje, bij een dergelijke koers niets aan het aandeel kunnen verdienen.

Elsevier verloor drie dubbeltjes op 16,50. Dit was echter exdividend van 0,54 cent, zodat per saldo een winst van bijna een kwartje resteerde. De concurrenten VNU en Wolters Kluwer moesten echter wél inleveren. VNU zakte vijftig cent op 170,20 en Wolters Kluwer negen dubbeltjes op 123,10.

De obligatiehandel was nauwelijks in beweging. Alleen verloor de dertigjarige staatslening (7,5 procent) verloor 12 cent op 97,28.

TOKIO Op de beurs van Tokio daalde de Nikkei-index voor 225 fondsen met 164,19 punten naar 16.804,95 punten. De daling was een gevolg van de afwachtende houding van beleggers die eerst willen weten hoe de bijeenkomst van de belangrijkste industrielanden (G7) morgen in Washington zich ontwikkelt. Tevens werd de kooplust van beleggers geremd door het feit dat de yen weer fractioneel sterker geworden is ten opzichte van de dollar. Er werden vandaag in Tokio 200 miljoen aandelen omgezet.