Afscheid Brinkman alleen voor vrienden

Maar morgen is hij er wel. Zo'n honderd mensen zijn uitgenodigd voor het besloten afscheidsfeestje van Elco Brinkman, ergens in Den Haag. “Een feestje among friends” , zegt de fractiewoordvoerder van het CDA over de happening rond Brinkman, de gewezen CDA-kroonprins die vandaag aan een nieuw leven begint als voorzitter van het Algemeen Verbond Bouwbedrijf.

'Friends' blijkt een rekbaar begrip. Behalve Frits Wester, Brinkmans trouwe PR-assistent, zijn alle leden van de oude fractie uitgenodigd van wie een aantal actief hebben meegewerkt aan Brinkmans val. Ook het partijbestuur zal acte de présence geven. Onder leiding van de toenmalige waarnemend voorzitter T. Lodders-Elfferich zegde dat bestuur augustus verleden jaar Brinkman de wacht aan als politieke leider van het CDA.

Janneke Brinkman schreef het begin februari al in haar column in Libelle: “Er zijn een paar mensen in wie ik echt teleurgesteld ben, hoe je het ook wendt of keert, dat is gewoon zo. En dan kom je ze tegen op een receptie en zoenen ze je op beide wangen.” Morgen, iets meer dan een week na Pasen, zal Janneke aan de zijde van haar man staan en de voormalige discipelen voorbij zien trekken.

De receptie betreft een besloten feestje, meldt de CDA-woordvoerder, en dat op Brinkmans eigen verzoek. Geen receptie dus voor mede-Kamerleden en parlementaire pers. Slechts een afscheidsbrief aan Wim Deetman resteert, Tweede Kamervoorzitter en CDA-fractielid. April vorig jaar, toen Brinkman nog CDA-lijsttrekker was en kandidaat-premier voor zijn partij, zei Deetman in een interview in Vrij Nederland “een open houding” te zullen aannemen tegenover het minister-presidentschap. Vorige maand onthulde Brandpunt dat Lubbers in Deetman één van de alternatieve kandidaten zag voor het premierschap. Ook Deetman is uitgenodigd voor het feestje 'among friends', Lubbers trouwens niet. (KV)