2Pac

2Pac. Me Against The World (Warner 6544-92399)

Eind vorig jaar werd rapper 2Pac Shakur bij zijn opnamestudio op Manhattan neergeschoten door roofovervallers die zijn Rolex en juwelen meenamen. Vlak daarna werd 2Pac opgesloten op Rikers Island, de gevangenis in de East river bij New York, in afwachting van zijn rechtszaak wegens verkrachting - die hem anderhalf tot vier jaar kan gaan kosten. Maar ondanks deze ongemakken is 2Pac nieuwste cd - met weinig gevoel voor relativering Me Against The World genaamd - onlangs op nummer een van de Amerikaanse hitparade binnen gekomen.

Om zijn onschuld te staven heeft 2Pac niet alleen zijn image aangepast, van ninja-krijger tot intellectueel kijkende brildrager, ook zijn muziek is verzacht. De pompende raps en ritmes van 2Pacs uitstekende Strictly For My Niggaz (1993) zijn verlaten voor een plaat met weee love-raps. Muzikaal is Me Against The World gezapig en obligaat, met samples van overbekende nummers als Tonight Is The Night en Walk On By die als basis worden gebruikt voor zijn steeds vaker in soft-soul stijl gezongen songs.

Tekstueel is 2Pac nog altijd opstandig. Hij klaagt over de hos and bitches en manoeuvreert zich handig in een underdog-positie in Fuck The World en If I Die Tonight. Op de vorige cd waren die krachttermen nog enigszins in overeenstemming met de muziek, nu slaan ze op niets. 2Pac Shakur is te stoer voor romantiek en te week voor de taal van de straat.

    • Hester Carvalho