Z-Korea wil ook rol in besprekingen; Christopher wil nieuw gesprek met N-Korea

WASHINGTON, 22 APRIL. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, wil dat de vastgelopen besprekingen van zijn land met Noord-Korea over de uitvoering van een nucleair principe-akkoord worden hervat op hoger niveau.

Gisteren liepen besprekingen in Berlijn tussen Amerikaanse en Noord-Koreaanse technische experts over de uitvoering van het akkoord vast.

De partijen werden het niet eens over wie de licht-water kernreactors die Noord-Korea volgens een eerder gesloten akkoord met de VS krijgt in ruil voor het stopzetten van zijn nucleaire programma, moet leveren.

Christopher zei dat het probleem niet onoplosbaar was en dat er een manier moest zijn de onderhandelingen af te ronden. De VS willen dat Noord-Korea's rivaal Zuid-Korea de in het nucleaire akkoord overeengekomen licht-water kernreactors levert, maar Noord-Korea accepteert dat niet.

De Noordkoreaanse onderhandelaar, Kim Jong-U, zei gisteren dat geen nieuwe besprekingen op hoog nivreau met de VS zullen worden gehouden. “Alles dat op hoog niveau kan worden besproken, is besproken” aldus Kin Jong-U die Berlijn gisteren verliet met de mededeling dat de VS verantwoordelijk waren voor het mislukken van de onderhandelingen.

De Amerikaanse minister, Christopher, zei gisteren in Washington tegen journalisten na een ontmoeting met de Noorse minister van buitenlandse zaken, dat de besprekingen met Noord-Korea in Berlijn “blijkbaar niet succesvol” waren geweest en dat deze daarom op hoger niveau in Genève moesten worden hervat.

Christopher herhaalde ook de Amerikaanse waarschuwing aan Noord-Korea dat het de reactor waarmee vermoedelijk nucleaire wapens werden ontwikkeld, niet opnieuw moet laden.

De VS hebben steeds gezegd dat het niet opnieuw in gebruik nemen van de kernreactor door Noord-Korea voor de VS de hoofdvoorwaarde is om zich aan het principe-akkoord te houden. Voor een afspraak over de precieze uitvoering van dat akkoord stellen de VS een informele streefdatum, maar Noord-Korea beschouwde gisteren als uiterste limiet voor het bereiken van die afspraak.

Nieuwe besprekingen op hoog niveau zouden worden gevoerd door de Amerikaanse hoofdonderhandelaar, Robert Gallucci, en zijn Noordkoreaanse collega, de vice-minister van buitenlandse zaken, Kang Sok-U. Hun besprekingen resulteerden afgelopen oktober in Genève in het nucleaire principe-akkoord waarin Noord-Korea zich vastlegde zijn nucleaire programma - dat volgens de VS gericht was op de ontwikkeling van atoomwapens - te staken en te ontmantelen. In ruil daarvoor zou Noord-Korea twee moderne licht-water reactoren krijgen en economische en diplomatieke voordelen.

Christopher zei van Pyongyang nog geen officiële reactie te hebben gekregen op zijn voorstel voor het hervatten van de onderhandelingen. Volgens het Zuidkoreaanse persbureau Yonhap heeft Christopher wel telefonisch contact gehad met de Zuidkoreaanse minister van buitenlandse zaken, Gong Ro-myung.

Volgens Zuidkoreaanse functionarissen is Zuid-Korea tegen besprekingen op hoog niveau tussen Noord-Korea en de VS. Seoul wil dat Noord-Korea de Zuidkoreaanse licht-water reactoren accepteert.

De Zuidkoreaanse vice-premier, Rha-Woong-bae, zei gisteren op ongebruikelijk woedende toon ontstemd te zijn dat Zuid-Korea buiten de besprekingen in Berlijn was gehouden. Hij zei dat het soort besprekingen waarin zijn land “gedwongen wordt de visie van de VS te volgen” moet worden gestaakt. Volgens Rha moet over nucleaire kwesties door de beide Korea's direct worden onderhandeld. Maar Noord-Korea wil over de kwestie alleen onderhandelen met de VS. (AP, Reuter)