Twee man vast voor aanslag Oklahoma, 81 doden

OKLAHOMA CITY, 22 APRIL. Twee mannen die werden gezocht voor de bomaanslag op het federale gebouw in Oklahoma City afgelopen woensdagochtend worden beiden vastgehouden. Een hoofdverdachte, de 27-jarige Timothy McVeigh, is gisteren per helikopter overgebracht naar de federale gevangenis in Oklahoma City.

De andere gezochte persoon, Terry Nichols, gaf zich zelf aan in Herington in de deelstaat Kansas. De boerderij van hem en zijn broer in het plaatsje Decker, Noord-Michigan, was doorzocht door de FBI. Terry Nichols wordt verhoord en hij wordt gezien als mogelijke getuige. Zijn rol is nog niet duidelijk. Hij lijkt niet op de gereconstrueerde portrettekening die de FBI aan de media had uitgedeeld.

McVeigh was woensdagmorgen, ongeveer anderhalf uur na de aanslag, door de politie in zijn oude roestige Mercury aangehouden wegens het rijden zonder kentekenplaat bij het plaatsje Perry, in de deelstaat Oklahoma. De politieman ontdekte een pistool onder McVeighs oksel en arresteerde hem. Toen de FBI er later achter kwam dat de verdachte al in Perry vast zat, wist ze op het nippertje vrijstelling op borgtocht te verijdelen.

McVeigh komt uit de deelstaat New York, maar gaf als adres het plaatsje Decker, in Noord-Michigan op. Daar woonde hij op een boerderij bij Terry Nichols en diens broer James Nichols, die kunstmest produceert. Een buurman, Tom Marawski, zei voor de televisie dat McVeigh en de gebroeders Nichols opgewonden waren over de brand bij een beleg van de gewapende Branch-Davidiansekte in Waco. Daarbij vielen 80 doden.

Een andere buurman van het drietal, Daniel Stomber, zei voor de televisie dat ze alledrie de overheid verachten. Hij heeft hen bommetjes uit kunstmest zien maken. Volgens een federale functionaris hebben de drie te maken met de paramilitaire organisatie Michigan Citizens Militiade, die 15.000 leden zegt te hebben. De vader van McVeigh uit Pendleton in het noorden van de deelstaat New York is ook door de FBI verhoord.

De Amerikaanse minister van justitie, Janet Reno, zei gisteren dat “alle bewijs erop duidt dat het een binnenlandse aangelegenheid is”. Ook president Clinton bevestigde dat later. De Jordaans-Amerikaanse man die in Engeland was aangehouden en naar Amerika werd teruggestuurd voor een verhoor is weer vrijgelaten.

Er zijn nu 81 doden, 400 gewonden en 150 vermisten door de explosie. Zondagmiddag zullen president Clinton en Hillary Clinton in Oklahoma City een rouwdienst bijwonen die door de evangelist Billy Graham wordt geleid.

    • Maarten Huygen