Twee jaar cel voor Duitse neo-nazi

BONN, 22 APRIL. De rechtbank te Karlsruhe heeft gisteravond de voorzitter van de rechtsextremistische NPD, Günter Deckert, wegens opruiing en het aanzetten tot rassenhaat veroordeeld tot twee jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

De rechtbank corrigeerde daarmee een voorwaardelijke gevangenisstraf van één jaar die Deckert vorig jaar juli voor de rechtbank in Mannheim kreeg.

Die voorwaardelijke straf en de even later gepubliceerde toelichting op dat vonnis, waarin het onder meer heette dat de vroegere leraar Deckert een karaktervaste man was met duidelijke principes, leidden vorige zomer tot grote verontwaardiging in en buiten Duitsland.

Met het debat dat volgde, kwamen vragen op aangaande de opvattingen van sommige leden van de rechterlijke macht in Duitsland over nazi-misdaden. Aanleiding daarvoor was ook dat Mannheimse rechters in de toelichting op hun vonnis begrip leken te hebben voor Deckerts stelling dat er sinds 1945 te veel over misdaden tegen de menselijkheid in het Derde Rijk en te weinig over oorlogsmisdaden van andere landen wordt gesproken.

De NPD-voorzitter stond vorig jaar terecht omdat hij in '91 een neonazistische Amerikaanse “executie-expert” Fred Leuchtner naar Duitsland had gehaald, die de massamoord op de joden in Duitse concentratiekampen “op technische gronden onmogelijk” had genoemd. Deckert was hem daarin bijgevallen en had nadien ook op andere rechtsradicale bijeenkomsten de “Auschwitz-leugen” gekritiseerd en andere strafbare neonazistische opvattingen uitgedragen.

Van het vonnis van de rechtbank in Mannheim, waarover tot in de Bondsdag en zelfs door de Duitse minister van justitie, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (FDP) openlijk schande werd gesproken, ging de officier van justitie vorige zomer in beroep. Het gerechtshof te Karlsruhe (BGH) oordeelde de strafmaat vervolgens niet in overeenstemming met de ernst van de bewezen verklaarde feiten en verwees de zaak naar de rechtbank in Karlsruhe.

Het gerechtshof te Karlsruhe oordeelde gisteren ook een klacht gegrond van vier linkse Koerden die verdacht worden van geweldpleging tegen de Duitse politie, vorig najaar, en daarvoor terechtstaan voor een strafkamer van de rechtbank in Mannheim waarvan een van de rechters vorige zomer de gewraakte toelichting op het vonnis tegen Deckert schreef. Het hof in Karlsruhe was het met hun klacht eens dat deze rechter als “bevangen” moet worden beoordeeld en gelastte zijn vervanging.

    • J.M. Bik