Teruggave tekeningen Koenigs Collectie

ROTTERDAM, 22 APRIL. In Moskou zijn drie van de 184 vermiste tekeningen uit de Koenings Collectie opgedoken, zo meldt het Algemeen Dagblad vanochtend. Eén tekening zou zijn overgedragen aan de Nederlandse ambassade in Moskou. Een tweede tekening is in handen van de Russische bank Stolitsjny en zal volgens de bank ook naar Nederland terugkeren. Over de aankoop van een derde tekening is Stolitsjny nog in onderhandeling met de huidige eigenaar. De vondst betreft drie tekeningen van zestiende-eeuwse Duitse kunstenaars: een Man met baard van Hans Brosamer, een tekening toegeschreven aan Albrecht Altdorfer en Twee vrouwen te paard begeleid door een cavalier van Erhard Altdorfer. Over dit laatste werk wordt nog onderhandeld. Het Russische parlement heeft vrijdag ingestemd met een moratorium op de teruggave van kunstwerken die tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in Rusland zijn terechtgekomen, aldus het persbureau Itar-Tass. De Staatsdoema, het lagerhuis, bepaalde dat er geen beslissingen over teruggave worden genomen totdat er een wet over deze kwestie is aangenomen. Wanneer dat gebeurt is nog onduidelijk. De Federatieraad, het hogerhuis van het parlement, stemde in maart al in met een wetsontwerp die de teruggave van kunstwerken nagenoeg onmogelijk maakt. Dit voorstel moet nog door de Doema en vervolgens door president Jeltsin worden goedgekeurd.