Serviër aan VN-tribunaal overgedragen

BONN, 22 APRIL. Duitsland draagt de van oorlogsmisdaden verdachte Bosnische Serviër Dusan Tadic over aan het VN-oorlogstribunaal in Den Haag.

De 38-jarige Tadic werd begin vorig jaar in München gearresteerd nadat slachtoffers hem hadden herkend. Hij wordt beschuldigd van de moord op zeker 32 mensen in het kamp Omarska waar Serviërs Bosnische moslims gevangen hadden gezet. Ook zou hij tientallen mensen hebben gemarteld en een gevangene hebben gedwongen de testikels van een medegevangene af te bijten.

Tadic zal de eerste beklaagde zijn die voor het VN-Tribunaal voor ex-Joegoslavië terechtstaat. Inmiddels zijn 22 vermeende oorlogsmisdadigers in staat van beschuldiging gesteld. Het proces tegen Tadic wordt de eerste internationale berechting van oorlogsmisdadigers sinds de processen van Neurenberg en Tokyo na de Tweede Wereldoorlog.

Het ministerie van justitie van de Duitse deelstaat Beieren is begonnen met de voorbereidingen van de overdracht van Tadic. Die zit nu gevangen in München. Hij zal worden ondergebracht in de speciaal beveiligde gevangenis in Scheveningen. Om Tadic aan het internationale tribunaal te kunnen overdragen heeft het Duitse parlement een speciale wet aangenomen. (Reuter/ AP)