Schiphol moet toch weer alle paspoorten gaan controleren

DEN HAAG, 22 APRIL. De luchthaven Schiphol gaat vanaf 1 mei voor alle reizigers weer paspoortcontrole invoeren.

Het magneetpasje, waarmee reizigers uit de zogeheten Schengenlanden (Frankrijk, Duitsland, Benelux, Portugal en Spanje) sinds 26 maart Schiphol zonder paspoortcontrole in en uit kunnen, wordt afgeschaft wegens de fraudegevoeligheid ervan.

Het magneetkaartensysteem werd ingevoerd in overleg met de overige Schengenlanden toen deze op 26 maart hun onderlinge grenscontroles hadden opgeheven. Passagiers uit de Schengenlanden moesten met het magneetpasje tijdelijk worden gescheiden van niet-Schengenpassagiers, omdat Schiphol de verbouwing voor de definitieve scheiding van de twee passagiersstromen nog niet gereed had. Het pasje bleek echter fraudegevoelig omdat het in de vertrekhal gemakkelijk kon worden doorgegeven aan reizigers uit landen die niet bij Schengen horen. De ruimtelijke scheiding op Schiphol komt naar verwachting in december gereed.

Premier Kok zei gisteren na afloop van de ministerraad dat het magneetkaartensysteem, dat tien miljoen gulden heeft gekost, “niet goed blijkt te werken”. Een meerderheid van de Tweede Kamer eiste twee weken geleden dat het Schengenpasje zou worden vervangen door een sluitend systeem. De Kamer gaf de verantwoordelijke staatssecretarissen Schmitz (justitie) en Patijn (buitenlandse zaken) twee weken de tijd om het systeem waterdicht te maken. Maatregelen als extra marechaussee en beperking van de geldigheidsduur van het pasje waren volgens de Kamer onvoldoende.

Tijdens de onderhandelingen over Schengen door de Nederlandse regering ontstond een conflict met de luchtvaartmaatschappij KLM en de luchthaven Schiphol over de uitvoering van het verdrag. De KLM en Schiphol wilden 'Schengen' pas uitvoeren als de verbouwing van Schiphol gereed was. Bovendien verwachtten zij dat het Schengenverdrag zou worden ingehaald door opheffing van de grenscontroles door alle landen van de Europese Unie.

Pag.2: Onduidelijk of Schiphol nu buiten Schengen zal vallen

Die opheffing zou de aanpassing van Schiphol aanzienlijk makkelijker maken. De voormalige staatssecretaris voor Europese zaken, Piet Dankert, beschuldigde de KLM en Schiphol daarom in het weekblad Vrij Nederland onlangs van “sabotage” van het verdrag.

Het is onduidelijk of de herinvoering van de paspoortcontrole op Schiphol betekent dat de luchthaven tijdelijk buiten het verdrag van Schengen wordt geplaatst, net als Nice en Marseille. De woordvoerder van Schiphol verklaarde eerder dat dat een grote tegenslag zou zijn voor de luchthaven, die vijf miljoen gulden in het pasjessysteem investeerde. De Tweede Kamer krijgt dinsdag uitsluitsel over de definitieve opzet en donderdag volgt een debat. Volgende week vindt overleg plaats met de overige Schengen-landen.

Met name Frankrijk heeft steeds bezwaar gemaakt tegen het onveilige pasjessysteem op Schiphol. Het Franse ministerie van binnenlandse zaken gaf de Franse grenspolitie de opdracht om vluchten uit Amsterdam ook na het ingaan van Schengen nog te controleren.

Het Kamerlid De Hoop Scheffer (CDA) die twee weken geleden een motie indiende voor het buiten Schengen stellen van Schiphol, toonde zich gisteren tevreden. Hij zei dat herinvoering van de paspoortcontrole op Schiphol betekende dat de luchthaven buiten Schengen werd geplaatst.