Rousseau op herhaling in Rotterdam

Vincent Rousseau, de Belg die vorig jaar de marathon van Rotterdam won, heeft gisteren de prijs ontvangen voor de beste wegatleet van 1994. Daarmee kreeg hij van de Associatie van Internationale Marathons (de AIMS) de erkenning die hij vorig jaar zo had gemist. Rousseau liep op 17 april 1994 een prachtige tijd van 2.07,51, hij was de eerste atleet sinds 1988 die onder de 2.08 was uitgekomen. Een dag later won de Keniaan Cosmas N'Deti in Boston in een tijd van 2.07,15.

Aan de prestatie van N'Deti zat een luchtje. Het parkoers in de Amerikaanse stad voldoet niet aan de eisen van de internationale atletiekunie - een wereldrecord zou ook niet erkend worden. Start en finish liggen in Boston niet op dezelfde plek, wat een hoop bochten scheelt. Verder is het verval tussen start en finish te groot: de atleten lopen omlaag. Bovendien werd N'Deti vorig jaar op vier-vijfde deel van het parkoers gesteund door een stormachtige rugwind.

Rousseau verdedigt morgen zijn titel. De Belg zal met de Mexicaan Silva en de Spanjaarden Serrano en Fiz proberen uit te komen op een tijd van rond de 2.08. De eerste groep lopers wordt gesteund door drie hazen, de tempomakers die 30 kilometer voorop lopen. In de tweede groep, mikkend op een tijd van 2.09,30, zit onder anderen Bert van Vlaanderen, de Nederlandse troef die twee jaar geleden brons behaalde op het wereldkampioenschap in Stuttgart. Het voorspelde weer is bijna ideaal voor een marathon: 14 graden celsius, mogelijk een regenbui waardoor het zal afkoelen tot 12 graden; en een kalme, zuid-oostenwind van 1 tot 3 meter per seconde.