'Racisme in combinatie met gabberhouse is hier al jaren een hype'; Oproep tot knokpartij 'met negers'

CAPELLE A/D IJSSEL, 22 APRIL. “We wachten tot het vier uur is en dan moet er gevochten worden tot die negers knock-out liggen”, zegt Richard (15). Hij is op krukken naar metrostation Schenkel gestrompeld, waar hij een groepje bondgenoten treft. “Mij pakken ze niet en als ze het toch doen sta ik er niet alleen voor”, verwacht hij.

Richard is een van de scholieren die op een aangekondigde interraciale knokpartij bij sporthal Schenkel is afgekomen. Dat er iets stond te gebeuren, konden ze lezen op pamfletjes die op veel schoolpleinen in het oosten van Rotterdam rondgingen, en die tot in Gouda werden aangetroffen. Donderdagavond en vrijdagmorgen arresteerde de politie drie jongens in de leeftijd van 16 en 17 jaar uit Rotterdam en Capelle, die inmiddels hebben bekend dat zij de pamfletten hebben gemaakt en verspreid. Ze riepen daarin alle “racisten en nazi's” op om vrijdagmiddag om vier uur met “pistolen, messen en knuppels” naar sporthal Schenkel te komen om “te vechten tegen zwarte mislukkelingen”.

Dat een dergelijk pamflet in Rotterdam-Oost rondgaat, is niet verrassend. De oostelijke wijk Zevenkamp kwam drie jaar geleden al in het nieuws toen van daaruit grote groepen jonge skinheads richting het stadscentrum trokken om te vechten met de overwegend allochtone 'Lijnbaanjeugd'. Een massaal treffen werd toen door de politie ternauwernood voorkomen. Het gaat in Oost om overwegend blanke wijken, veelal bewoond door Rotterdammers die de oude stadswijken hebben verlaten voor doorzonwoningen met tuinen. Volgens een recent onderzoek van de gemeente Rotterdam is de aanhang voor extreem-rechts eerder hier te vinden dan in de 'oude wijken'. Men stemt er extreem-rechts uit angst voor verpaupering en verloedering, die men associeert met een toestroom van buitenlanders naar 'hun' bolwerken.

“Racisme in combinatie met gabberhouse, dat is hier bij de jeugd al jaren een hype, bijna een levensstijl”, zegt een plaatselijke jongerenwerker. 'Softe' oplossingen, “gezellige multiculturele feesten en zo”, helpen volgens hem niet. “Soms denk ik: een goed pak slaag is het enige dat werkt. Die jongens zijn alleen gevoelig voor macht, willen bij de sterkste groep horen. En die racistische clubjes zijn hier vrij agressief.”

Zo niet gistermiddag, want de tegenstander ontbrak en de politie was overal. Om vier uur verzamelen zich op het metrostation Schenkel ongeveer tien jongeren tussen de twaalf en de zeventien jaar. Richard is ontstemd. Volgens hem heeft een groep allochtone jongeren die onlangs zijn vriend in elkaar zou hebben geslagen, voorgesteld de ruzie bij sporthal Schenkel uit te vechten “En nu komen ze niet. Die negers zijn gewoon te laf”, zegt hij. Een eindje verderop staan drie jongens. De tegenpartij, maar ze worden niet als zodanig herkend. Een van hen is blank. “Wij zijn voor de rastaboys,” zegt hij. “Waarom zouden ze weg moeten, we leven toch in een vrij land?”

De groep scholieren zwelt aan tot zo'n dertig pubers. Er wordt geheimzinnig gefluisterd. Gaat er nog wat gebeuren, of wat? De spanning stijgt als de politie een auto aanhoudt. De politie dooorzoekt de wagen en stuit op een houten knuppel. De bestuurder, een 20-jarige inwoner van Capelle, wordt gearresteerd.

Na dit voorval houden de meesten het voorgezien. “Ik ga vreten”, zegt de een. “Ik ga stuff kopen”, zegt een ander. Jozef (16) blijft nog even op zijn brommer zitten: “Ik wil dat ze weg gaan, die asielzoekers. Het liefst zou ik ze doodschieten, maar ja, dat mag niet.” Op zijn mouw prijkt een rood-wit-blauw embleem.