'Pijnlijke ingreep' bij Enschedé/SDU

ROTTERDAM, 22 APRIL. De gezamenlijke onderneming van de drukkerijen Joh. Enschedé en de SDU voor het maken van waarde- en identificatiedocumenten is nog maar net een jaar oud. Nu al moet een derde van het personeel weg wegens de tegenvallende prestaties.

“Je kunt het ook omdraaien” zegt secretaris mr. S. van Oostrom van de raad van bestuur van SDU, de voormalige Staatsdrukkerij: “We hebben snel ingegrepen toen we zagen dat het nodig was.” Op korte termijn gaat de joint venture van beide drukkerijen 126 van de 336 arbeidsplaatsen schrappen. Van Oostrom noemt het “een pijnlijke maar onvermijdelijke maatregel”. Een groot deel van de arbeidsplaatsen zal moeten verdwijnen door gedwongen ontslagen. Gisteren is het personeel ingelicht.

Van een verkeerde inschatting wil Van Oostrom niet spreken. “Achteraf kun je zoiets altijd makkelijk zeggen. De ontwikkelingen zijn sneller gegaan wat betreft de concurrentie, en langzamer wat betreft nieuwe produkten.”

De markt heeft in 1994 behoorlijk tegengezeten. BV Enschedé/SDU maakte vorig jaar een verlies van 8 miljoen gulden. En als er geen ingrijpende maatregelen worden genomen, zal dat verlies dit jaar op zijn gunstigst 6 miljoen gulden bedragen, zo zegt de directie.

Het enkel fabriceren van plastic kaartjes voor identificatie, blijkt volgens Van Oostrom niet rendabel te zijn. Er zijn in het buitenland maar ook in Nederland een aantal grote spelers die dat veel goedkoper kunnen doen. Enschedé/SDU zal zich uit deze markt volledig terugtrekken.

In het bedrukken van de genoemde kaartjes, de zogenoemde personalisering, ondervindt de onderneming ook grote problemen. Deze activiteiten blijven gehandhaafd, maar worden gestroomlijnd, aldus Van Oostrom. De terugloop van het gebruik van cheques heeft de joint venture ook getroffen. Bovendien bedrukken banken en andere instellingen waardepapieren steeds vaker in eigen beheer, zodat een externe drukkerij er niet meer aan te pas komt.

Toch ziet Van Oostrom mogelijkheden voor de toekomst. “We zullen snel reageren op de turbulente markt.” Volgens Van Oostrom is er nog een plaats voor een externe drukkerij als de nadruk gelegd wordt op toegevoegde waarde en het leveren van service. Bovendien volgt de combinatie van de twee drukkerijen de geleidelijke vervanging van magneetstripkaarten naar chipkaarten op de voet. “We hopen op nieuwe markten.”

Of dat nog hoop biedt voor het personeel dat pas op de langere termijn weg moet, wil Van Oostrum niet zeggen. Dit jaar worden reeds 61 arbeidsplaatsen geschrapt, de rest volgt in 1996 en 1997. Afhankelijk van het tempo van de reorganisatie zal de onderneming volgens de directie dit jaar of volgend jaar weer winstgevend zijn.

Van Oostrom verzekert dat de produktie van drukwerk als girobetaalkaarten, schoolexamens en reispapieren wel goed loopt. Ook de fabricage van het nieuwe Nederlandse paspoort is volgens Van Oostrom een “goed lopend project”. Wat de combinatie daaraan verdient wil Van Oostrom niet zeggen. De drukkerij Joh. Enschedé kreeg in augustus 1993 de order voor het nieuwe paspoort, dat samen SDU gemaakt zou gaan worden. Daarmee kwam een einde aan de zich al tien jaar voortslepende 'paspoortaffaire' die twee bewindslieden de kop kostte omdat men er maar niet in slaagde een fraude-ongevoelig paspoort te ontwikkelen.