Nerveuze beurs doet Hoogovens in ban

AMSTERDAM, 22 APRIL. Nuanceringen van de winstverwachting gaan op een nerveuze beurs een eigen leven leiden. Bij gebrek aan veel ander richtinggevend nieuws worden ze genadeloos afgestraft. Hoogovens en ABN Amro konden er deze week over meespreken.

Uit uitspraken van beider bestuursvoorzitters viel op te maken dat de turbulentie die de dollar op de valutamarkten teweeg brengt, vermoedelijk niet aan het jaarresultaat voorbij gaat. Eerste slachtoffer was woensdag Hoogovens. Topman ir. M.C. van Veen vertelde tijdens de aandeelhoudersvergadering dat als de wisselkoersen op het huidige niveau blijven, de winst in de tweede helft van het jaar misschien iets lager uitvalt. Van Veen benadrukte dat Hoogovens niettemin de eerder uitgesproken prognose handhaaft, dat de winst over heel 1995 'aanzienlijk' stijgt. Maar beleggers hadden daar geen boodschap aan. Hoogovens leverde 5,20 gulden in op 59,30 gulden, ofwel 8 procent.

Analist R. Brakenhoff volgt Hoogovens voor zakenbank MeesPierson. De reactie van de aandeelhouders in de aluminium- en staalfabrikant heeft hem verbaasd: “De gezakte dollar heeft wel enige invloed, maar op het totale resultaat is dat gering.” Hoogovens zet dit jaar circa 17 à 18 procent van zijn omzet in staal in de VS af, verwacht de analist. De kostprijs van staal bestaat voor 25 procent uit de grondstoffen ijzererts en kolen, die in dollars worden ingekocht. Wat op de dollar bij verkoop wordt verloren, compenseert Hoogovens volgens Brakenhoff grotendeels door de goedkopere inkoop van die grondstoffen.

Een groter probleem vormt volgens hem de koersdaling van de lire, het pond en de peseta. Circa 20 procent van Hoogovens omzet in staal gaat naar Italië, Engeland en Spanje. Die lagere wisselkoers kost Hoogovens dus geld. Bang is de belegger in Hoogovens volgens Brakenhoff echter vooral voor het volgende. De Italiaanse en Engelse staalfabrikanten zouden hun door de wisselkoers goedkopere produkten op de Nederlandse en Duitse markt kunnen gooien. Daarmee zouden Hoogovens' marges echt onder druk komen. De kans daarop schat Brakenhoff evenwel klein: “Gezien de grote vraag, draaien de staalfabrieken in Europa op volle capaciteit. Pas als de economische groei terugvalt en de bezettingsgraad van de fabrieken daardoor vermindert, zullen die Italianen en Britten op grote schaal de Nederlandse en Duitse markt betreden.” Voorlopig ziet Brakenhoff het daar niet van komen. De piek in de economische (staal-) cyclus verwacht hij pas tegen de tweede helft van 1996.

Hoogovens zet dit jaar voor circa 5 miljard gulden aan staal om. Verder fabriceert het voor circa 2,5 miljard gulden aluminium. Ook voor deze laatste activiteit verwacht Brakenhoff een miniem valuta-effect. Zijn winsttaxatie per aandeel voor het lopende boekjaar (20 gulden) laat hij dan ook ongewijzigd. De slotkoers van Hoogovens was gistermiddag 58,40 gulden.

Donderdag was het de beurt aan Van Veens collega mr. P.J. Kalff. Hij merkte bij de presentatie van het jaarverslag van ABN Amro op, dat de ontwikkelingen op de financiële markten voor internationaal opererende banken in de eerste maanden van dit jaar niet gunstig waren. Hoewel Kalff vasthield aan de eerder gedane verklaring dat het nog te vroeg is voor een onderbouwde uitspraak over het resultaat van ABN Amro in 1995, was het kwaad voor beleggers al geschied. Een fors aantal van hen nam afscheid van het aandeel, waardoor de koers op de beurs 1,50 gulden daalde tot 58,50 gulden, ofwel met 2,5 procent. Gisteren gingen daar nog eens 8 dubbeltjes vanaf. Voor zakenbank Barclays de Zoete Wedd vormde Kalffs waarschuwing aanleiding de winsttaxatie voor 1995 met twee dubbeltjes per aandeel te verlagen tot 6,85 gulden.

De graadmeter van de Amsterdamse beurs, de AEX-index, sloot gisteren op 408,42 punten. Ten opzichte van vorige week een winst van 4,48 punten. De beurs kreeg de laatste dagen vooral steun van de dollar, die na woensdag op een nieuw na-oorlogs dieptepunt van 1,5110 gulden te hebben gestaan, weer de weg omhoog vond. De Amerikaanse munt noteerde gistermiddag ten opzichte van vorige week nagenoeg onveranderd op 1,5465 gulden.

    • Hendrik Jan van Oostrum