Nederland flink op overnamepad in buitenland

ROTTERDAM, 22 APRIL. Nederlandse bedrijven hebben in het eerste kwartaal voor 1,6 miljard dollar (bijna 2,5 miljard gulden tegen de huidige wisselkoersen) buitenlandse ondernemingen gekocht. Dat is een toename van 200 miljoen dollar ten opzichte van de vergelijkbare periode in 1994.

Deze cijfers heeft KPMG Corporate Finance, de financiële adviesarm van het gelijknamige accountantskantoor, gisteren bekend gemaakt.

Wanneer de overnamelust in dit tempo doorgaat zal de transactiewaarde van geheel 1994 gemakkelijk overschreden worden. Vorig jaar kochten Nederlandse bedrijven voor 2,3 miljard dollar buitenlandse bedrijven.

De kooplust van Nederlandse bedrijven in het buitenland in het eerste kwartaal komt in grote lijnen overeen met de internationale trends op de fusie- en overnamemarkt die KPMG signaleert. Bedrijven doen minder overnames, maar de bedragen per transactie zijn groter. Nederlandse bedrijven pleegden in het eerste kwartaal 50 overnames tegen 63 stuks in de eerste drie maanden van 1994.

Internationaal telde KPMG in het eerste kwartaal 1197 transacties met een gezamenlijke waarde van 42 miljard dollar (63 miljard gulden tegen de huidige dollarkoers). In het vergelijkbare kwartaal van 1994 noteerde KPMG 1268 transacties met een totale waarde van ruim 30 miljard dollar.

De stijgende waarde van de internationale fusies en overnames schrijft directeur drs. J. van Rooijen van KPMG Corporate Finance toe aan een opleving bij de zogenaamde 'mega deals', transacties met een waarde van meer dan 1 miljard dollar. Deze miljardentransacties zijn populair in onder meer de chemische en farmaceutische sector en in de voedings- en genotsmiddelenindustrie.

De grootste transactie in de voedingssector was de overname van de Amerikaanse Pet door de Britse Grand Metropolitan ter waarde van 2 miljard dollar. Andere 'mega deals' waren de aankoop van de Britse Boots Farmaceutical door de Duitse chemiegigant Basf en nam het Britse voedingsconcern Cadbury Schweppes de Amerikaanse drankenproducent Dr. Pepper over.

Nederlandse bedrijvenstaan in Europa op een vierde plaats bij grensoverschrijdende overnames. Alleen het Verenigd Koninkrijk (149 aankopen ter waarde van 9,9 miljard dollar), Duitsland (72 transacties met een waarde van 4,3 miljard dollar) en Frankrijk (72 overnames voor in totaal 3,1 miljard dollar) scoorden hoger.

Het aantal overnames van Nederlandse bedrijven door buitenlandse ondernemingen nam in het eerste kwartaal wel toe. In totaal kwamen 37 transacties tot stand met een waarde van 837 miljoen dollar, tegenover 27 overnames met een waarde van 415 miljoen dollar in het eerste kwartaal van 1994. De grootste overname was die van de financieringsholding Affymax door het Britse geneesmiddelenbedrijf Glaxo.

Zelfs de overheid draagt financieel een steentje bij: pc-fabrikant Tulip krijgt 15 miljoen gulden uit de overheidsgelieerde Industriefaciliteit voor de opbouw van een assemblage- en verkoopbedrijf in Hongkong.