Moslims bidden om blanke dader aanslag

OKLAHOMA CITY, 22 APRIL. De Pakistaanse moslim Habib Karim is opgelucht nu de Amerikaanse justitie de bomaanslag op het federale gebouw in Oklahoma City als een “binnenlandse” aangelegenheid beschouwt. “Ik hoopte en bad dat het niet iets buitenlands was”, zegt de 38-jarige manager van een pizza-restaurant ten zuiden van Oklahoma City. “Anders krijgen we weer last van vooroordelen. Moslims worden altijd gehouden voor terroristen.”

Karim, een korte man met zwart gepommadeerd haar, staat voor de Masjid An-Nur, een moskee in Norman, ten zuiden van Oklahoma City, vlak voor de gebedsdienst van vrijdag begint. Hij is vol lof over president Clinton die waarschuwde tegen stereotypering door de media maar hij heeft bittere kritiek op één van de drie nieuwsnetten, waar over moslim-terrorisme werd gesproken. “Het deed me pijn om het aan te zien.”

Donderdagmiddag nam de zaak de eerste wending nadat alom in Amerika was bericht dat de FBI zich voornamelijk richtte op verdachten uit het Midden-Oosten. Plotseling werden twee blanke mannen met gemillimeterd haar de hoofdverdachten. Verwarrend was het bericht van die dag dat een Jordaanse Amerikaan werd teruggestuurd uit Engeland om te worden verhoord als getuige. Zijn glurende overburen in Oklahoma City hadden hem een “zeer grote koffer in een kleine auto” zien laden. In die koffer die zonder de inmiddels teruggestuurde bezitter in Rome aankwam, zouden voorwerpen zitten waar bommen mee gefabriceerd kunnen worden. “Het slechtste nieuws is dat het om echte Amerikanen gaat”, verzuchtte een radio-omroepster.

Inmiddels is de Jordaanse Amerikaan vrijgelaten. Hij heeft niets met de zaak te maken. Zijn buren die zijn suf geïnterviewd door televisiejournalisten, hoeven niet bezorgd te zijn over hem, zijn in hoofddoek gehulde echtgenote en twee kinderen. Maar zal de kunstmesthandelaar zijn wantrouwen kunnen bedwingen als hij een Arabisch uitziende klant krijgt? De autobommen voor het World Trade Center en het gebouw in Oklahoma City waren van kunstmest en dieselolie gefabriceerd.

De Masjid-An-Nur moskee kreeg na de aanslag meteen een telefoontje van de politie die vroeg of er extra bescherming nodig was. In twee andere moskeeën in Oklahoma City waren telefonische dreigingen binnengekomen. Elders in het land kwamen veel meer dreigingen binnen en zijn in het verleden de spanningen veel hoger opgelopen. Na de bomaanslag op het World Trade Center in 1993 smeten sommige inwoners eieren op de ramen van de Masjid-An-Nur en werd er geschreeuwd maar afgelopen dagen bleef het rustig. Een briefje bij de telefoon meldt dat de moskeegangers niet in discussie moeten treden met vijandige opbellers maar bedaard moeten opleggen. De leden van de Masjid-An-Nur zamelen giften in voor de slachtoffers van de bomaanslag.