Hogere winst en omzet familieconcern SHV

UTRECHT, 22 APRIL. Het energie- en detailhandelsconcern SHV, het grootste niet aan de beurs genoteerde concern in Nederland, heeft vorig jaar een netto winst van 632 miljoen gulden geboekt, 29 miljoen meer dan in 1993. De omzet schoot met 3 miljard gulden omhoog tot 25 miljard.

Na aftrek van het aandeel voor derden blijft voor de circa achthonderd eigen (familie)aandeelhouders, een winst over van 308 miljoen gulden, tegenover 332 miljoen in 1993. Aan de aandeelhouders wil het concern, dat onder meer eigenaar is van de Makro-groothandels, 26 gulden per aandeel uitkeren per aandeel van minimaal 100 gulden. Vorig jaar lag het dividend een gulden hoger.

SHV Holding valt uiteen in twee dochterbedrijven, SHV Energy en SHV Makro. Het eerste bedrijfsonderdeel boekte een winst van 226 miljoen gulden bij een omzet van 6 miljard. De Makro-divisie, die de afgelopen tijd opvallend actief is in het Verre Oosten, boekte een winst van 406 miljoen gulden bij een omzet van 19 miljard. Het is voor het eerst dat het concern voor beide onderdelen afzonderlijke jaarverslagen opstelt, die op 18 mei worden gepubliceerd.

SHV is onlosmakelijk verbonden met de familie Fentener van Vlissingen, die de meerderheid van de aandelen in handen heeft. Aan het hoofd van het concern staat P. Fentener van Vlissingen, die momenteel bestuursvoorzitter is van de holding. Hij houdt zich “op afstand” bezig met de beleidsstrategie van SHV. De twee dochterbedrijven worden geleid door mensen van buiten de familie. Fentener van Vlissingen controleert het miljardenbedrijf tot aan de eeuwwisseling. Het is de bedoeling dat zijn post daarna wordt bekleed door een familielid van de volgende generatie. (ANP)