Hiddink kiest nog geen vervanger voor de zieke Bergkamp

ROTTERDAM, 22 APRIL. Aanvaller Dennis Bergkamp heeft zich gisteravond niet gemeld in het trainingskamp van het Nederlandse voetbalelftal in Noordwijk. Bondscoach Guus Hiddink kreeg in de namiddag een fax van diens club Inter Milaan waarin stond dat de speler buikgriep heeft. Hij zou in één dag drie kilo zijn afgevallen. Hiddink zei dat hij donderdag al op de hoogte was van Bergkamps ziekte. Nederland speelt woensdag in en tegen Tsjechië een kwalificatiewedstrijd voor het Europees kampioenschap van volgend jaar.

Aanvankelijk had Bergkamp gistermorgen samen met de andere geselecteerde spelers in het trainingskamp moeten verschijnen. Hij bleef echter evenals clubgenoot Wim Jonk en Aron Winter van Lazio Roma weg omdat hun Italiaanse clubs de Nederlanders wilden opstellen in de competitieduels van morgen. Dat zou tegen de reglementen van de UEFA en FIFA zijn. Die vermeldden dat internationals vijf dagen voor een interland beschikbaar moeten zijn voor hun nationale ploeg, in dit geval dus vanaf vandaag. Daarom eiste Hiddink het trio ook meteen op.

Jonk en Winter arriveerden gisteravond in Nederland. Hiddink heeft nog geen vervanger voor de zieke Bergkamp aangewezen. “Ik ga er vanuit dat hij nog op tijd herstelt”, aldus de coach. De toestand van de speler baart hem wel zorgen, bekende hij. “Problemen in de voorbereiding zijn inherent aan Oranje.”

Bondsarts Frits Kessel houdt intensief contact met de medische staf van Inter Milaan over Bergkamp. De speler heeft het advies gekregen twee dagen op bed te blijven. Het ligt voor de hand dat als Bergkamp definitief afhaakt de topscorer van de eredivisie, Ajacied Patrick Kluivert, van Jong Oranje naar het A-team zal worden overgeheveld.

Door het ontbreken van de drie 'Italianen' trainde de selectie gistermiddag slechts met dertien spelers. Hiddink bleef kalm. “We moeten nu in kortere tijd doen wat we over vijf dagen hadden willen uitsmeren.” Hij zei dat het niet verstandig zou zijn om door de tegenslag in zak en as te gaan zitten. “Want we moeten winnen. We moeten naar de eindronde in Engeland. Dat is een noodzaak voor het Nederlandse voetbal.”

Ook in andere landen heeft het door de UEFA en FIFA gesteunde verzoek van de Italiaanse clubs om hun buitenlandse internationals morgen te mogen opstellen geen effect gehad. Evenals Hiddink riepen de bondscoaches van Frankrijk, Kroatië, Macedonië, Portugal, Rusland, Tsjechië en Zweden de geselecteerde spelers op. Alleen Tsjechië, de tegenstander van Nederland, lijkt problemen te hebben. Genua weigert sterspeler Skuhravy vrij te geven. De Tsjechische voetbalbond heeft de UEFA ingeschakeld.