Foto

Werry Crone: In dienst van de krant

Uitgeverij Menno van de Koppel 1995, distributie: Idea Books Amsterdam, ƒ 50,-

“Een fotograaf in dienst van de krant wil geen boek maken. Hij werkt niet aan een oeuvre, hij fotografeert nieuws.” Aldus Trouw-journalist Frits van Exter in de inleiding van In dienst van de krant, het boek dat collega Werry Crone maakte ter gelegenheid van zijn uitverkiezing tot Fotojournalist van het Jaar.

Hoe stel je een boek samen uit foto's die er op de keper beschouwd niet voor gemaakt zijn? Niet door te letten op hoe mooi ze zijn, schrijft Van Exter “want dan krijg je een plaatjesboek en mis je de essentie van het werk”. Waar het om gaat zijn juist de foto's die hun betekenis niet daags na verschijning alweer verloren hebben. Zoals bovenstaande (toch: mooie) foto, die Crone april vorig jaar maakte in het Zuidafrikaanse township Thokoza.

In dienst van de krant (formaat 30 bij 40 centimeter: foto's over twee pagina's of met een handjevol op een pagina - zo ongeveer moet de droomkrant van iedere fotojournalist eruit zien) bevat een keuze uit het werk dat Crone maakte tijdens buitenlandse reizen naar Amerika ten tijde van de Golfoorlog en naar het voormalige Oost-Europa (Polen, Roemenië, het toenmalige Tsjecho-Slowakije) ten tijde van de omwentelingen. Uit zijn 'Nederlandse foto's' koos hij onder meer die van de evacuatie van het Limburgse dorpje Neer (1993), de aankomst van Bosnische vluchtelingen in Zeewolde (1992), en het afscheid van bisschop Bär en de aankomst van Poncke Princen (beide 1994).

Het zijn soms mooie, soms gewoon zakelijke foto's. De selectie oogt willekeurig maar dat hoort nu eenmaal bij nieuws, dat “onafzienbaar, rafelig feuilleton, waarin grote en kleine gebeurtenissen elkaar afwisselen, personen elkaar verdringen voor het voetlicht en niemand weet waar het verhaal uiteindelijk naar toe gaat,” aldus Van Exter.

    • Eddie Marsman