Fokker verkoopt vijftien vliegtuigen aan Alitalia

ROTTERDAM, 22 APRIL. De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia heeft vijftien Fokker 70 vliegtuigen besteld.

Fokker heeft de order ter waarde van bijna 600 miljoen gulden binnengehaald in hevige concurrentie met British Aerospace (BAe), die zijn viermotorige Avro-jets tegen een zeer aantrekkelijke prijs te koop aanbood.

Het Britse concern was naar verluidt zelfs bereid 50 procent korting te geven op de leaseprijs en deed daarnaast een aantrekkelijk aanbod voor industriële compensatie.

Fokker is, na het recente missen van een grote order van SAS en het wegvallen van Swissair als klant voor de Fokker 100, uitermate verheugd over de bestelling van Alitalia. Een woordvoerder wil niet zeggen of Fokker grote prijsconcessies heeft moeten doen. Hij erkent dat de Italianen van een zeer interessant aanbod hebben geprofiteerd, maar zegt dat de order ook voor Fokker aantrekkelijk is. “Wij denken dat we de komende jaren nog meer vliegtuigen bij Alitalia kunnen plaatsen.”

Alitalia zal de Fokkers leasen. Welke maatschappij daarbij wordt ingeschakeld, staat nog niet vast. “Het is in geen geval de bedoeling dat de toestellen bij ons op de balans komen”, zegt de woordvoerder van Fokker. Het bedrijf heeft nu al voor ruim een miljard gulden aan leasevliegtuigen op de balans staan. Dat kapitaalbeslag beperkt Fokkers financiële armslag in hoge mate.