EZ vraagt toetsing van commerciële tv-alliantie

ROTTERDAM, 22 APRIL. Minister Wijers van economische zaken heeft de Europese Commissie verzocht de samenwerking tussen Endemol, Veronica en RTL te toetsen aan de “concentratieverordening”.

Wijers wil weten of de samenwerking in hun Holland Media Groep (HMG) kan leiden tot een belemmering van de “daadwerkelijke concurrentie” op de markt van de televisiereclame. De Nederlandse regering schat dat het reclame-aandeel van de HMG boven de 50 - mogelijk zelfs tegen de 60 - procent zal komen te liggen. Adverteerders zien deze ontwikkeling volgens Wijers met zorg tegemoet.

Wijers schrijft in een brief aan Europees Commissaris Van Miert (mededinging) dat “de totstandkoming van een dergelijke onderneming (HMG; red) aansluit bij de aspiraties van de Nederlandse regering op het terrein van de electronische snelweg”.

Volgens een woordvoerder van Endemol was de toetsing al aangekondigd. “Wij begrijpen ook goed dat de toetsing gepleegd wordt”, aldus de woordvoerder. Hij ziet de uitkomst met vertrouwen tegemoet. “Met het oog op de toetsing is onze organisatie ook gevormd. Wij gaan ervan uit dat wij binnen de grenzen van de Nederlandse en Europese wetgeving opereren. De Holland Media Groep gaat niets doen wat niet legaal is.”

Een van de andere partners van HMG, RTL, laat zich in vrijwel dezelfde bewoordingen uit. “Wij zien de toetsing met vertrouwen tegemoet. Wij verwachten geen enkel probleem”, zegt de woordvoerder van RTL. Ook hij wijst erop dat de HMG van tevoren wist dat er getoetst zou worden. “We weten dus wat we wettelijk wel en niet kunnen doen.”

De Holland Media Groep gaat, als het de toetsing doorstaat, vanaf 1 september drie televisiezenders exploiteren. Voor de totstandkoming van de Holland Media Groep betaalden Veronica en Endemol gezamenlijk een bedrag 75 miljoen gulden aan RTL. Hieruit bleek dat RTL vrij sterk stond in de onderhandelingen.

De Nederlandse uitgever VNU is met 38 procent aandeelhouder van RTL. RTL heeft met 51 procent de meerderheid van de HMG-aandelen in handen.