Ex-bewaker tot een jaar cel veroordeeld

AMSTERDAM, 22 APRIL. De rechtbank in Amsterdam heeft gisteren een 39-jarige ex-bewaarder van de Bijlmerbajes veroordeeld tot een jaar gevangenis medeplichtigheid aan een ontsnappingspoging van twee gedetineerden, oktober vorig jaar. Daarbij werd het explosief semtex gebruikt. De vluchtpoging mislukte. De rechtbank achtte niet bewezen dat de ex-bewaarder de springstof heeft binnengesmokkeld in de gevangenis en sprak hem daarvoor vrij. Wel werd bewezen geacht dat de man 45 meter touw en vier musketonhaken naar binnen heeft gebracht. Dit op verzoek van een van de gedetineerden, hoofdverdachte in de zogeheten 'Coral Sea' hasjzaak, genoemd naar de gebruikte smokkelboot. De man is in 1985 al eens ontsnapt uit dezelfde gevangenis. In 1993 werd hij weer gepakt en in de extra beveiligde afdeling opgesloten.