De wereld verbeteren, want dat zit in me

Ook dit jaar doen duizenden jongeren weer toelatingsexamen voor een van de kunstopleidingen in Nederland. Wat willen ze als professioneel kunstenaar? Wie denken ze te worden? Laatste aflevering in een serie kleine portretten.

naam: Ismene Straver; toelatingsexamen: Nederlandse Film- en Televisieacademie A'dam; uitslag: aangenomen

“Wat ik wil doen heeft niets met kunst te maken, vind ik, al valt de opleiding onder de Hogeschool voor de Kunsten. Natuurlijk, als je een gouden idee hebt voor de verfilming van een boek, dan gá je er voor. Maar in de eerste plaats wil ik documentaires maken. Om de wereld te verbeteren, want dat zit in me.

Film is voor mij ontspanning, dat wil ik graag zo houden. Televisie is geschikter om informatie over te brengen. Als producent hoop ik er aan bij te dragen dat mensen zo eerlijk mogelijk worden voorgelicht. Met eerlijk bedoel ik: neutraal. NOVA bijvoorbeeld, dat vind ik goed in elkaar zitten.

Ik heb me over allerlei opleidingen gebogen. Het is moeilijk te kiezenvoor iets waar je de rest van je leven aan vast zit. Aan sociologie heb ik gedacht, aan psychologie, aan meubelmaken, aan mode. Maar ik denk dat je voor iets creatiefs ontzettend goed moet zijn. Ik maak liever een jurk voor mezelf dan voor C & A.

Uiteindelijk koos ik voor rechten. Als het in Nederland te erg wordt met extreemrechts, dan kan ik als officier van justitie ingrijpen, dacht ik. Sociale advocatuur trok me ook, zielige junks helpen enzo. Maar de studie is zo saai en abstract.

Dingen regelen, dat is mijn sterke kant, heb ik gemerkt. Precies wat een producent nodig heeft. En je kunt ook echt iets met dit vak. Al is het eerst misschien een lullig baantje.''

    • Annemarie Kok