Calcutta slaat aan

Zoals ik u verleden week al meldde was er tijdens de Paasdagen een bijzondere bridgewedstrijd, de Marina Calcutta. Dit toernooi met als kenmerk torenhoge inzetten en navenant hoge geldprijzen werd voor het eerst in Nederland uitgeprobeerd. Terugkijkend is de conclusie dat de formule aansloeg. In de propvolle Scheveningse Marina Bridge Club heerste bij de aanwezigen een opgewonden sfeertje. Desalniettemin viel het correcte gedrag op van de spelers en de toeschouwers. Ondanks de grote belangen was er geen wanklank te bespeuren. Er werd niet of nauwelijks om arbitrage geroepen. Het protestcomité hoefde zelfs helemaal niet in actie te komen.

Het toernooi was uitermate publieksvriendelijk. In navolging van de roemruchte Cap Volmac Top 16 was het gebruik van schermen achterwege gelaten. De in grote getale opgekomen toeschouwers mochten tot vlak bij de spelers aan tafel komen staan of zitten.

De eerste prijs (vijftienduizend gulden) ging naar het paar Felten-Hoogenkamp. Hun voorsprong op de runners-up Van der Neut-Boegem bedroeg zegge en schrijve 1 imp. Een verschilletje van achtduizend gulden. De winnaars was vooraf al een favorietenrol toebedeeld. Niet verwonderlijk, Ed Hoogenkamp is een erkende Meesterklasser. Zijn partner Paul Felten is overigens een verhaal apart. Zo'n twintig jaar geleden won Felten al een paar landstitels. Daarna trok hij zich terug uit het wedstrijdbridge. Zijn overwinning zou het startschot kunnen zijn van zijn tweede bridgejeugd.

Op Scheveningen kon een aardige vergelijking worden gemaakt tussen Felten-Hoogenkamp en de Groningers Laan en Jansen. Piet Jansen is regerend wereldkampioen, Paul Laan was een topper uit Feltens gloriejaren. Hij won al eens het EEG kampioenschap viertallen. In Scheveningen gaf de confrontatie tussen de twee oudgedienden een opmerkelijk resulaat op dit spel te zien:

Zuid gever Noord Allen kw. Schoppen AH42 Harten H4 Ruiten V105432 Klaver 9WestOost Schoppen B10 Schoppen V9865 Harten B98765 Harten AV3 Ruiten B8 Ruiten A9 Klaver B5 Klaver A83Zuid Schoppen 73 Harten 10 Ruiten HV7 Klaver HV107642 West Noord Oost Zuid Hoogenkamp Jansen Felten Laan pas pas 1Ruiten dbl 2Klaver 2Harten 2Schoppen dbl 3Ruiten 3Harten 4Ruiten 4Harten 5Ruiten 5Harten dbl pas pas pas Tegen 5Harten gedoubleerd startte Piet Jansen met SchoppenA. De Bermuda Bowl houder begreep dat schoppen doorspelen uit den boze was omdat later op hoge schoppen verliezers van de leider verdwijnen. Hij switchte dus naar ... klaveren. Een blunder een wereldkampioen onwaardig. Hoogenkamp wikkelde het spel correct af. Hij nam KlaverA en speelde schoppen door voor noords heer. Weer kwam schoppen na, getroefd door zuid, overgetroefd door west. De snit op troefheer volgde, waarna Hoogenkamp op de vierde en de vijfde schoppen zijn klaveren- en ruiten verliezer wegpoetste: 5Harten gedoubleerd contract. Het is duidelijk dat Jansen in slag twee ruiten had moeten naspelen. Het spel leverde Felten-Hoogenkamp 13 imps (wedstrijdpunten) op.

Vooraf had de ervaren Felten zijn partner Hoogenkamp op het hart gedrukt vooral aandacht te besteden aan deelscores: “Scoor je daarop plus, dan mogen we wat mij betreft af en toe een scherp slemmetje missen”. Op deze deelscore straften Felten-Hoogenkamp met prachtig tegenspel een foutje af van de leider: Zie diagram 2 Felten startte KlaverH die de leider dook. Zuid switchte naar schoppen voor het aas in dummy. De leider speelde ruiten naar de tien, genomen met de boer. Het schoppennaspel was voor de vrouw, waarna RuitenH volgde. Noord dook deze kaart een rondje. De volgende ruiten nam Hoogenkamp wel met zijn aas. Noord zag maar één manier om zijn partner te bereiken voor de schoppenaftroever: zuid moest in het bezit zijn van HartenB. Derhalve speelde Ed Hoogenkamp hier Harten10 (!). Paul Felten begreep uiteraard wat van hem werd gevraagd. Hij nam Harten10 over met de boer en speelde schoppen door getroefd door noord. Daarna kreeg de verdediging nog een klaverslag en was 2Ruiten één down. Met een datumscore van -90 voor NZ leverde deze deelscore Felten-Hoogenkamp vier imps op. Misschien geen spectaculaire score maar wel uiterst nuttig gezien het eindklassement. Feltens advies vooraf bleek dus goud waard.

Oost gever Noord NZ kw. Schoppen 85 Harten AHV10 Ruiten A632 Klaver 843WestOost Schoppen AHB7 Schoppen V92 Harten 75432 Harten 9 Ruiten 4 Ruiten HV10987 Klaver 762 Klaver AB9Zuid Schoppen 10643 Harten B86 Ruiten B5 Klaver HV105 West Noord Oost Zuid Van Valen Hoogenkamp Kroes Felten 1Ruiten pas 1Harten pas 2Ruiten pas pas pas

    • Jan van Cleeff