Bondscoach Mason hoopvol na laatste zege ijshockeyers

BRATISLAVA, 22 APRIL. Het Nederlands ijshockeyteam heeft gisteren het WK voor B-landen in Bratislava afgesloten met een 3-2 overwinning op Denemarken. Door dit resultaat steeg de formatie van bondscoach Doug Mason naar de vierde plaats, een positie die in jaren niet is bereikt. Op de slotdag werd gastland Slowakije officieel tot de nieuwe kampioen van de B-poule gekroond. Roemenië degradeerde naar de C-klasse.

Op de laatste dag van het twaalfdaagse evenement legde Nederland na een gelijkopgaande eerste periode (0-0) in het tweede part de basis voor de zege (3-1). Hoeben, Eimers en Livingstone waren de doelpuntenmakers. Het Nederlandse ijshockey kan het succes hard gebruiken. Indien Oranje tegen Engeland niet onnodig een voorsprong uit handen had gegeven zou de ploeg in de prijzen zijn gevallen.De nationale competitie leidt een zieltogend bestaan. Door geldgebrek kwam de NIJB niet toe aan het maken van een echt beleid. Daardoor zijn de jeugdopleiding en de financiële mogelijkheden voor Oranje beperkt. Des te verrassender is de klassering van Nederland in Bratislava. Met een uitgedunde selectie moest Mason naar Slowakije afreizen. Veel vaste waarden bedankten voor de eer wegens studie of andere maatschappelijke verplichtingen. Desondanks is Mason erin geslaagd van het jeugdige gezelschap in korte tijd een geheel te smeden. De ploeg draait om de routinier Livingstone (32), die met vier goals topscorer van Oranje werd. De voor het Franse Viry spelende Van den Thillart is een andere steunpilaar.

Mason zag tot zijn vreugde jonge talenten als Landsman, Jordi Geesink en John Versteeg doorbreken. “Ik heb altijd gezegd dat er genoeg kwaliteit in Nederland is”, zei de debuterende bondscoach. “We kunnen uitgroeien tot een vaste ploeg in de B-poule.” (ANP)