Anti-overheidsparanoia bij nieuwe milities in VS

OKLAHOMA CITY, 22 APRIL. Met een enorme dreun is deze week in Oklahoma City een nieuwe beweging in Amerika op de kaart gezet: die van zwaar bewapende milities en skinheads die het op de overheid hebben gemunt. In het hart van deze beweging opereert de zogenoemde en geheel legale Patriot-beweging van goed getrainde en sterk bewapende milities. Het gaat om mensen die de overheid haten, voornamelijk om haar onbeholpen pogingen vuurwapens te controleren.

Het aprilnummer van het maandblad Soldier of Fortune bevat een artikel over een dergelijke militia in Noord-Michigan. Een van de twee nu vastzittende mannen, Terry Nichols, zou zittingen van deze - volgens eigen opgave - 15.000 leden tellende Michigan Citizens Militia hebben bijgewoond. Deze is “noodzakelijk voor de veiligheid van een vrije staat”, aldus het artikel. Het is de “laatste verdedigingslijn van een federale regering die door haar acties een vijand is geworden. Het is de laatste constitutionele verdediging tegen onderdrukking.”

De militia-leden zouden woedend zijn over “goed gedocumenteerde, illegale moordacties van federale agenten van de FBI, de belastingdienst IRS, de drugbestrijdingsdienst DEA, de controledienst op alcohol, tabak en vuurwapens ATF en de douane tegen onschuldige burgers”. Deze diensten worden door extreem-rechtse Amerikanen bijgenaamd “de alfabetsoep”. Deze “alfabetsoep” zetelde in het gebouw in Oklahoma.

De Michigan Citizens Militia ontkent elke betrokkenheid bij de bomaanslag of enig contact met verdachten. Welke rol de gearresteerde verdachte, Timothy McVeigh, en Nichols kunnen hebben gespeeld, is nog niet duidelijk. Wel hebben ze volgens berichten uit Noord-Michigan contacten met paramilitaire organisaties. De baas van de militia, kolonel Dick Witten, zegt wel dat ze zittingen kunnen hebben bijgewoond.

De anti-overheidsparanoia van de milities biedt een stevige ideologische bodem voor allerlei andere illegale nieuw-rechtse groeperingen. Soms worden de anti-overheidsideeën gecombineerd met het traditionele rechtse, blanke racisme van de Ku Klux Klan of met regelrecht Hitler-fascisme. Ze hebben ook angst voor het einde van het millennium, en bereiden zich voor op het einde der tijden met een regelrechte burgeroorlog.

Door wapens te verzamelen en militaire trainingen in bossen te houden trekken de milities de aandacht van de overheid en zo bevestigen ze hun paranoïde theorie. De Patriots nemen de moderne anti-overheidsrethoriek van de Republikeinen en de vuurwapenlobby te letterlijk. Ook militairen en ex-militairen zijn betrokken bij deze beweging. “Gewapende burgers, getraind in de militaire kunsten, zijn buitengewoon frustrerend voor het doel van de overheid om de bevolking volledig tot slaaf te maken”, waarschuwt de met de milities sympathiserende brigade-generaal Carl Haggard in het meinummer van Soldier of Fortune. “Het doel van de overheid is niet alleen hersenspoeling van het algemene publiek maar ook de indoctrinatie van onze jonge mannen en vrouwen in militaire dienst om een eventueel gewelddadige overheidsoperatie te accepteren die gericht is op het ontwapenen van gehoorzame burgers.” In een ander artikel noemt majoor Ralph Peters vier bedreigde groepen, “nationalisten, zwervers, patriotten en oud-militairen”.

Twee evenementen steken de extreem-rechtse beweging het meest: het doodschieten van de zwaar bewapende rechtse extremist Randy Weaver door federale agenten in Idaho in 1992 en het tijdens een beleg van federale agenten afbranden van het hoofdkwartier van de zwaar bewapende sekte van de Branch Davidians in Waco in 1993. Beide gebeurtenissen hadden plaats op 19 april, de datum van de bomaanslag in Oklahoma City. Volgens berichten was de wraak van 19 april een gespreksthema onder skinheads en extreem-rechtsen. In de vroege morgenuren van 19 april dit jaar werd de blanke fascist Richard Snell ter dood gebracht voor het doodschieten van politie-agenten. “Kijk achterom, want wraak is onderweg”, zouden zijn laatste woorden zijn geweest.

Sommige extreem-rechtse figuren of bewegingen hebben zich teruggetrokken in afgelegen gebieden in Idaho of Montana. Ze leggen voorraden van wapens en voedsel aan en proberen geheel onafhankelijk van de staat te leven. Ze zijn in conflicten verwikkeld met de belastingdienst of proberen alleen van de vruchten des velds te leven om geen belasting te hoeven betalen.

In Duitsland en Nederland zijn fascistische verenigingen en geschriften ten strengste verboden maar Amerikaanse fascisten kunnen de bescherming inroepen van de Constitutie. Ze mogen ook demonstreren. Amerikaanse fascistische geschriften vinden langs illegale weg gretig aftrek in Duitsland en Nederland en de Duitse regering heeft al tevergeefs geprotesteerd in Washington.

Sommige extreem-rechtse figuren hebben al hun gewelddadige sporen nagelaten met kleine bombardementen van overheidskantoren, aanslagen op politie-agenten en zelfs een dodelijke bombrief-aanslag op een onwelgevallige rechter. De recepten voor explosieven worden openlijk uitgewisseld op Internet, waar de nieuwe extreem-rechtse generatie veel gebruik van maakt.

Noord-Michigan kwam eerder dit jaar in het nieuws. De twee skinhead-broers Freeman van 16 en 18 jaar vluchtten daarheen vanuit Pennsylvania naar hun fascistische vrienden, nadat ze hun ouders en jongere broertje hadden vermoord. Toen het tweetal daar werd gearresteerd, distantieerden de Michiganse Hitler-bewonderaars zich, zoals gebruikelijk, onmiddellijk van deze gruweldaad.

    • Maarten Huygen