Zomers zolder

Kasteel van Rhoon, Dorpsdijk 63, Rhoon. T/m 7 mei. Di t/m zo 14-17u. Prijzen vanaf ƒ150,-

Op het trapje naar de expositiezolder van het Kasteel van Rhoon staan al een paar kartonnen dozen met stapels onverkochte catalogi en briefkaarten. Schilderes Maja Zomer (1957) veranderde de ruimte in een rommelzolder vol afgedankte spullen en verborgen schatten. Zij zocht werk bij elkaar van haarzelf en van vrienden en bekenden onder wie de kunstenaars Maria Roosen, Geert van de Camp, Lola Pagola, Bernard Heesen en Jeanne van Heeswijk.De laatste liet in het halfduister onder de hanebalken een oude koffer achter met filmrollen en een piepkleine videomonitor. Hierop zijn beelden te zien van kale knotwilgen. De koffer is opgedragen aan Maja Zomer die vaak 'bosinterieurs' schildert. Zomers eigen doeken staan verspreid tegen de muren. Eén groot schilderij met een struik felgekleurde rode bloemen hangt boven een racebaan voor speelgoedautootjes van Hester Oerlemans.

Glas en serviesgoed zijn afkomstig van Annelies de Leede, An en José van Roosmalen, Heesen en Roosen. Soms is duidelijk waarom deze spullen op de zolder thuishoren. De mozaïekpotten en het tegelwerk van de gezusters Van Roosmalen zijn nogal grof uitgevallen, terwijl de kommetjes en schalen van De Leede gewoon saai zijn. De glas sculpturen van Heesen die deels nog in dozen verpakt zitten, zijn misschien wat tè extreem voor de gemiddelde smaak. De twee glazen melkkannen van Roosen staan halfverborgen onder een vitrine met een dood vogeltje. Zelfs in deze stoffige omgeving vallen ze op door hun bijzondere kleur en vorm. Eén van de roze kannen heeft zijn ronde vorm behouden, de ander die op een leeggelopen ballon lijkt, ligt 'slap' op de grond.

Lola Pagola bracht korven vol met de meest uiteenlopende schoenen naar zolder: van stevige bruine stappers en klompschoenen tot frivole pumps versierd met rode veren of gekleurde knopen. In de categorie kleding ligt er een stapel opgevulde oude colberts van Thierry d'Epernay.

Portretten van enkele deelnemers aan Zomers Zolder vindt men in een fotoalbum van Liedeke Kruk. Behalve groepsfoto's zijn er ook portretten van binnen- en buitenlandse kunstenaars die de afgelopen jaren in het Rotterdamse Kunstcentrum Witte de With exposeerden, zoals Wouter van Riessen, Jeff Wall, Luc Tuymans, Vered Ben-Kiki, Chohreh Feyzdjou, Galbriël Orozco. Een aantal van hen nam vorig jaar maart deel aan de groepstentoonstelling Watt, waar ook werk van Zomer en Roosen te zien was.

Dezelfde lichte, informele sfeer die bij Watt heerste, kenmerkt ook deze expositie. Deze jonge generatie kunstenaars is wars van grote gebaren en allesomvattende theorieën, hun werk is meestal kleinschalig. Het heeft nog iets voorlopigs en zij sluiten mislukkingen niet uit.

    • Din Pieters