Zestien gijzelaars vrijgelaten in Sierra-Leone

FREETOWN, 21 APRIL. Rebellen in Sierra-Leone hebben gisteren zestien gijzelaars vrijgelaten, onder wie zes Britten, drie Zwitsers en een Duitser.

Dat heeft een woordvoerder van het Internationale Rode Kruis gisteren meegedeeld. Het Rode Kruis heeft bemiddeld bij de vrijlating. Het militaire bewind in Sierra-Leone wordt bestreden door rebellengroepen waarvan de samenstelling en doelen onduidelijk zijn. Volgens een diplomaat in Freetown “controleren de rebellen zelf geen enkel gebied, maar maken ze het de regering onmogelijk het binnenland zelf werkelijk te controleren”. De gijzelaars werden vastgehouden door het Revolutionaire Verenigd Front (RUF), dat nu “over vrede wil praten”, aldus een woordvoerder van het regeringsleger gisteren. Het RUF heeft echter gezegd niet over vrede te willen praten voordat buitenlandse troepen Sierra-Leone verlaten. Een woordvoerder van het RUF deelde gisteren mee dat de rebellen 35 gevangen genomen Nigeriaanse en Guinéese militairen zullen berechten en, indien veroordeeld, zullen executeren. (AFP, Reuter)