Winst Northwest daalt door yen

ST. PAUL, 21 APRIL. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Northwest A, die voor 25 procent eigendom is van de KLM, heeft de opgaande lijn in het eerste kwartaal van dit jaar kunnen voortzetten. Het bedrijfsresultaat steeg ten opzichte van dezelfde periode van 1994 van 120,5 miljoen dollar tot 135,1 miljoen dollar.

Daarentegen ging de nettowinst omlaag van 18,3 miljoen dollar naar 2,6 miljoen dollar. Het resultaat is van groot belang voor de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM, die met Northwest een strategische partner heeft op de grootste luchtvaartmarkt ter wereld.

Drie factoren buiten het eigenlijke vliegbedrijf hadden grote invloed op de resultaten. Northwest had in het eerste kwartaal 59,2 miljoen dollar aan buitengewone baten door de uitwisseling van gewone aandelen tegen preferente aandelen die in handen waren van Bankers Trust. Maar er was een aanzienlijk groter bedrag aan negatieve factoren. Dat bestond uit 63,6 miljoen dollar aan uitkeringen aan werknemers in de vorm van aandelen en een strop van 59,1 miljoen dollar door de koersstijging van de yen tegenover de dollar.

Northwest verwacht gedurende de rest van dit jaar juist baat te hebben bij de kracht van de yen. De inkomsten in yens overtreffen de uitgaven daarin jaarlijks met 50 miljard yen (ongeveer 600 miljoen dollar). Dat betekent dat de maatschappij bij een hogere koers meer dollars binnenkrijgt. Japan is een belangrijke markt voor Northwest. De maatschappij vervoert ongeveer 10 procent van de uit dat land vertrekkende passagiers.

Het totale aantal vervoerde passagiers steeg in het eerste kwartaal met 7,3 procent tot 11,14 miljoen. De bezettingsgraad van de stoelen ging omhoog van 65,5 tot 67,9 procent. De omzet van Northwest nam toe met 6,5 procent tot 2,04 miljard dollar. (ANP)