'Vikingwoningen' aan Friese Waddenzeekust

LEEUWARDEN, 21 APRIL. Aan de Waddenkust, tussen de oude Friese visserdorpjes Nes en Wierum, wil een Duitse projectontwikkelaar een nieuw dorp voor kapitaalkrachtigen bouwen. Aan de zeedijk moeten tussen de 80 en 100 luxe 'vikingwoningen' komen, op terpjes en met uitzicht over het Wad. De woningen worden in de vorm van een vikingschip gebouwd en krijgen elk een mini-warmtekrachtkoppeling (een methode om energie te besparen) en aansluiting via een glasvezelnet op internationale telematicanetwerken. Via een loopbrug over de dijk kunnen de bewoners naar een uitkijkplateau in de kwelder wandelen. De goedkoopste waddenvilla's gaan 350.000 gulden kosten.

De gemeente Dongeradeel steunt het plan. Burgemeester H. Sybesma spreekt van een “heel goed initiatief”. “Als dit plan doorgaat, hebben we een wereldprimeur in onze gemeente. Dit zijn een soort Chriet Titulaer-achtige huizen, voorzien van de nieuwste snufjes op gebied van duurzaamheid, milieu en informatica.” Dongeradeel gokt op de komst van kapitaalkrachtige managers, makelaars en investeerders die thuis kunnen werken, terwijl ze onderwijl genieten van het rustgevende uitzicht op het Wad. Sybesma is ervan overtuigd dat steeds meer zakenmensen de voordelen van rust en ruimte ontdekken. Bewoners van het toekomstige Vikingdorp zijn niet aangewezen op snelle auto's, zegt hij. “Zij willen hun onderneming niet aansturen vanuit een groot kantoor in Rotterdam, maar vanuit een exclusieve terpwoning.”

Vooral voor de Friese noordoosthoek zal het dorp een grote uitstraling hebben, weet Sybesma. Hij hoopt op gunstige reacties van de provincie Friesland en het rijk. De plannen zijn bij de raadsleden en de bewoners van de dorpen niet onverdeeld gunstig ontvangen. Algemeen Belang ziet de “goudkust”, zoals verantwoordelijk wethouder A. Visser de locatie noemde, niet zitten en spreekt van “afschuwelijke paddestoelhuizen”. Enkele omwonenden gruwelen bij de gedachte aan het luxe terpdorp en vrezen aantasting van hun uitzicht en woongenot.

Sybesma verwacht protesten van milieuorganisaties. Hij geeft toe dat het Wad een 'gevoelig' gebied is , “maar”, zo zegt hij, “dat houdt niet in dat je het oude landschap altijd moet bewaren en er nooit 'contrasterende' bouwwerken in mag zetten. Dit is misschien een ongewoon plan, maar we moeten toch iets proberen om dit landelijke gebied aantrekkelijk te maken als woongebied. Als het dorp er staat zal dit ook een gunstig effect hebben op de werkgelegenheid.”