Tegenslag voor Kerkorian bij bod op Chrysler

DETROIT, 21 APRIL. De Amerikaanse miljardair Kerkorian heeft een tegenslag moeten incasseren bij zijn poging om de autofabrikant Chrysler in te lijven. Enkele van de grootste banken in de Verenigde Staten hebben aangegeven het vijandige bod van 22,8 miljard dollar (35 miljard dollar) niet te steunen.

De zakenbank Bear Stearns & Co heeft de top van Chrysler woensdag laten weten niet te zullen meewerken aan de overname door Tracinda, het belegginsvehikel van Kerkorian. Kerkorian had Bear Stearns gevraagd om op te treden als adviseur bij de overname. Op de effectenbeurs van New York sloten de aandelen Chrysler gisteren 1dollar lager op 44dollar, aanzienlijk lager dan de 55 dollar per aandeel die Kerkorian heeft geboden.

Kerkorian baarde onlangs opzien met een spectaculair overnamebod, dat een van de grootste in de geschiedenis is. De overname moet grotendeels worden gefinancierd met bankleningen, een zogeheten leveraged buy out. Bij beleggers groeit echter de twijfel of Kerkorian erin zal slagen om de financiering rond te krijgen, waardoor de koers van het aandeel inmiddels ruim onder de biedingsprijs ligt.

Het grootste probleem voor Kerkorian is dat de belangrijkste zakenbanken in de VS inmiddels op een of andere manier zijn betrokken bij Chrysler en vooral bij Chrysler Financial, de financieringsarm van de autofabriek. De grootste spelers op de leningenmarkt, die moeiteloos 12 miljard dollar of meer kunnen lospeuteren, zijn Chemical, Citicorp, J.P. Morgan, BankAmerica en Chase Manhattan. Een aantal van deze banken heeft zich inmiddels verplicht om mee te werken aan een transactie van 8 miljard dollar, waarmee Chrysler Financial de uitstaande schulden wil herfinancieren. Deze medewerking impliceert dat de betrokken banken niet Kerkorian zullen bijstaan.

Het afhaken van Bear Stearns, die als belangrijkste kandidaat gold voor het adviseurschap, is dan ook een tegenslag voor Kerkorian. “Chrysler en zijn dochter Chrysler Financial hebben een goede relatie met Bear Stearns en we zijn dan ook blij dat [de bank] besloten heeft niet mee te doen met de actie van Tracinda tegen Chrysler”, verklaarde Chrysler woensdagavond laat, nadat bestuursvoorzitter Robert Eaton een onderhoud had gehad met Bear Stearns.

Aannemelijk is dat Bear zijn profijtelijke relatie met Chrysler niet op het spel wil zetten. De zakenbank heeft sinds 1990 zo'n 10,5 miljoen dollar verdiend bij de begeleiding van de uitgifte van Chrysler-obligaties ter waarde van 4 miljard dollar.

De weerstand tegen de overname groeit in de Verenigde Staten. De vakbond voor de auto-industrie beschreef het bod als “een klassiek voorbeeld van de 'pakken-wat-je-kan-mentaliteit' die in de jaren tachtig zoveel ondernemingen te gronde heeft gericht. De directie van Chrysler herhaalde gisteren opnieuw zijn bezwaren tegen de overname: “Het ondernemingsplan van Chrysler waarbij grote kassreserves worden aangehouden geeft de onderneming de kans om nieuwe produkten te ontwikkelen, ook als de economie verslechtert.”

De grote hoeveelheid kasgeld, ongeveer 7,3 miljard dollar, is juist het doelwit van Tracinda. Volgens Kerkorian is dat geld lang niet allemaal nodig voor de ontwikkeling van nieuwe modellen en kan het daarom beter voor een deel worden teruggegeven aan de aandeelhouders. (AP)