Splinternieuwe eieren

Zijn er nog eieren over van Pasen?

Hier en daar is vast wel een hardgekookt oud ei te vinden. Niemand wil het nog opeten. Maar je kunt oude eieren heel makkelijk weer nieuw maken door ze te vullen. Want in de keuken kun je de helft van alle dingen vullen met de andere helft. Maar gek genoeg niet andersom. Een voorbeeld. Je kunt een kip vullen met kaas maar kaas niet met kip. Een tomaat wel met spinazie maar spinazie niet met tomaat. Zo zit dat. En eieren vul je gewoon met zichzelf.

Zodra je drie hardgekookte eieren bij elkaar hebt pel je de schil eraf. Je snijdt de eieren over de lengte doormidden en voorzichtig haal je al het geel eruit. De halve eieren was je af onder de kraan en je bewaart ze zolang in een kom met water.

Heb je zin in gevulde eieren op z'n Chinees of op z'n Hollands? Voor Oosterse eieren moet je naar een Chinese of Indonesische winkel. Daar haal je een flesje sesamolie en een flesje rode chilisaus. Je doet al het geel dat uit het ei kwam in een kom en giet daar een eetlepel sesamolie bij en een halve theelepel chilisaus. En ook nog een volle eetlepel gewone Hollandse mayonaise. Dat meng je met een vork zo fijn mogelijk door elkaar. Als je denkt dat je klaar bent ga je toch nog even door, des te lekkerder wordt het. Met dit mengsel vul je de halve eieren en je legt er iets groens bovenop. Een takje peterselie of een beetje bieslook.

Inplaats van sesamolie kun je ook ketchup nemen en de chilisaus vervangen door een lik Zaanse mosterd, dan worden het vanzelf nieuwe Hollandse eieren.

    • Philip Mechanicus