Russische steun voor Spielbergs holocaust-project

MOSKOU, 21 APRIL. Het Russische Holocaust Centrum in Moskou gaat de herinneringen van Russische joden die de concentratiekampen hebben overleefd op film vastleggen. Daarmee sluit het Centrum zich aan bij het project van de Steven Spielberg Foundation, die een elektronische bibliotheek met de verhalen van 50.000 holocaust-overlevenden wil opzetten. Op dit moment zijn drie filmploegen in Rusland bezig de ooggetuigenverslagen van 50 mensen op te nemen. In Rusland leven naar schatting 15.000 overlevenden van de holocaust.

De Amerikaanse cineast Spielberg zette een jaar geleden zijn stichting op om de herinnering aan de vernietiging van de joden op video vast te leggen. Tot dusver zijn al 7000 mensen op de band gezet, voornamelijk in de Verenigde Staten. In februari was een medewerker van de Spielberg Foundation in Nederland om de eerste contacten voor het Nederlandse aandeel van het project te leggen, waarvoor Nederlandse interviewers worden getraind. (Tass/ANP)