Rusland wil overleg vrede Tsjetsjenië

MOSKOU, 21 APRIL. De Russische premier Tsjernomyrdin heeft vanmiddag aangeboden vredesbesprekingen te openen met de opstandelingen in Tsjetsjenië. De premier verbond geen voorwaarden aan de opening van overleg. De opmars van de Russische troepen in Tsjetsjenië stagneert, ondanks eerdere verklaringen dat Rusland zijn doelen in Tsjetsjenië had verwezenlijkt.

De troepen van Moskou zijn in de buurt van de plaats Bamut op hardnekkig verzet gestoten van de aanhangers van de Tjetsjeense rebellen-leider Dzhokar Doedajev. Dat hebben Russische militairen gisteren toegegeven.

De Russische afgezant in Tsjetsjenië, Umar Avturkjanov, zei gisteren dat de Russische troepen niet snel kunnen doorstoten omdat ze gebonden zijn aan de belofte geen luchtsteun in te zetten bij de verovering van Bamut. De strijd om Bamut zal volgens Avturkjanov nog zeker een week duren. Woensdag verklaarde de regering in Moskou nog dat de Russische missie in Tsjetsjenië was voltooid.

Rusland stuurde op 11 december vorig jaar troepen naar de regio om de onafhankelijkheidsbeweging te breken. Waarnemers gaan ervan uit dat de Russen alles op alles zullen zetten om het conflict voor 9 mei aanstaande te beëindigen als politieke leiders uit het Westen in Moskou de vijftigste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog vieren. In het Westen is felle kritiek geuit op de Russisch-Tjsetsjeense oorlog en mensenrechten-activisten hebben het overmatige gebruik van geweld door de Russen in Tsjetsjenië gehekeld. Onder andere op de Amerikaanse president Clinton is in de Verenigde Staten grote druk uitgeoefend om van een bezoek aan Moskou en een topontmoeting van de Russische president Boris Jeltsin af te zien.

De VS hebben gisteren aangekondigd Amerikaanse diplomaten naar Tjetsjenië te zullen sturen om te achterhalen wat er is gebeurd met een vermiste Amerikaanse hulpverlener Frederick Cuny. De Amerikaan wordt sinds 9 april vermist. Hij was werkzaam in een ziekenhuis in Dagestan. Het behoorde tot zijn taken voedsel te brengen naar daklozen in afgelegen gebieden in Tjsetsjenië. (Reuter)