Peugeot-Citroen uit de rode cijfers, winst bijna 1 miljard

PARIJS, 21 APRIL. De Franse autofabrikant PSA Peugeot-Citroen, het derde autoconcern in Europa, heeft vorg jaar een netto winst van 3,1 miljard franc (980 miljoen gulden) geboekt.

Dat betekent een aanzienlijke verbetering in vergelijking met het jaar ervoor, toen het particuliere bedrijf een netto verlies leed van 1,4 miljard franc (440 miljoen gulden). Het winstcijfer is hoger dan werd verwacht.

De omzet ging omhoog van 145 miljard franc (46 miljard gulden) tot 166 miljard franc (52 miljard gulden), zo blijkt uit de gisteren door het autoconcern bekendgemaakte jaarcijfers.

Het autoconcern verkleinde de schuldenberg van 16,7 miljard franc (5,3 miljard gulden) tot 7,6 miljard franc (2,4 miljard gulden). Het marktaandeel in West-Europa ging omhoog van 12,4 naar 12,8 procent, mede door de introductie van een aantal nieuwe modellen, aldus Peugeot-Citroen.

De autofabrikant schrijft de verbetering van de resultaten grotendeels toe aan de herstructurering van het bedrijf. Daarnaast speelt ook het aantrekken van de automarkt mee.

Peugeot-Citroen zal een dividend uitkeren van zes franc per aandeel. Vorig jaar keerde het geen dividend uit, toen de Europese automarkt kromp met 15 procent.

Topman Jacques Calvet zei gisteren “voorzichtiger” zijn dan een paar maanden geleden over de toekomst. “Ik herhaal, in zelfs voorzichtiger termen, dat ik hoop dat de resultaten beter zullen worden”. (AP, AFP)