Partijen Bosnië willen bestand niet verlengen

SARAJEVO/BELGRADO, 21 APRIL. De strijdende partijen in Bosnië hebben gisteren een verlenging van het huidige bestand afgewezen, dat op 30 april verloopt.

De speciale gezant van de Verenigde Naties in ex-Joegoslavië, Yasushi Akashi, is er gisteren niet in geslaagd de Bosnische regering in Sarajevo en de Bosnische Serviërs in Pale over te halen om met een verlenging van het bestand in te stemmen. “Beide partijen weigeren hun oorlogsoptie op te geven”, aldus Akashi gisteren.

De Bosnische premier Haris Silajdzic zei na een gesprek met Akashi het bestand alleen te willen verlengen als de Bosnische Serviërs akkoord zouden gaan met het internationale vredesplan voor Bosnië. Dat vraagt van hen ingrijpende territoriale concessies vraagt. Hij zei opnieuw te geloven dat een verlenging van het bestand de huidige toestand, waarin de Bosnische Serviërs zeventig procent van het Bosnische grondgebied bezet houden, “consolideert”.

De Bosnische Serviërs beschuldigden de Bosnische regering ervan het huidige bestand te “saboteren” door offensieven te beginnen. Het Bosnische regeringsleger heeft de laatste weken in het noorden en midden van Bosnië enkele overwinningen behaald op de Bosnische Serviërs. Dezen hebben hun beschietingen van zogeheten 'veilige gebieden' onder VN-bescherming opgevoerd, VN-konvooien geblokkeerd en VN-soldaten aangevallen. In Sarajevo explodeerden gisteren opnieuw mortiergranaten en vielen gewonden door sluipschutters. Het was onduidelijk welke partij de schoten afvuurde.

De leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic, zei alleen een “permanente regeling” te willen accepteren. De Serviërs hebben echter de regeling verworpen die hun is voorgesteld door de internationale contactgroep.

Frankrijk heeft gedreigd zijn troepen uit de VN-macht in ex-Joegoslavië terug te trekken als het bestand niet wordt verlengd en de VN niet zorgen voor betere beveiliging van hun troepen in ex-Joegoslavië.

Binnen de internationale contactgroep - waarin de Verenigde Staten, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland zitting hebben - dreigt een nieuwe breuk te ontstaan tussen Rusland en de andere landen over de wenselijkheid van sancties tegen Servië. De VS hebben de Servische president Milosevic ervan beschuldigd zijn belofte te schenden dat zijn land geen wapens en andere oorlogsvoorraden zal leveren aan de Bosnische Serviërs. Volgens Rusland is een nieuwe VN-resolutie die Servië veroordeelt “nadelig voor de vredeskansen”. Het wil dat een eventuele verlichting van de sancties voor onbepaalde tijd geldt. De andere landen in de contactgroep wensen elke 75 dagen een eventuele verlichting van de sancties tegen Servië te heroverwegen. (AFP, Reuter)