Parlementsgebouw in Canada doelwit van bom

CHARLOTTETOWN, 21 APRIL. Een bomexplosie heeft gisteren grote schade aangericht aan het parlementsgebouw in Charlottetown in de Canadese provincie Prince Edward Island en vooral angst gezaaid dat de aanslag in Oklahoma City elders wordt nagedaan. Een voorbijganger liep snijwonden op door rondvliegend glas.

Het gaat om een van de meest historische gebouwen van het land, waar in 1864 werd onderhandeld over de vorming van de Canadese federatie. Over de oorzaak van de ontploffing en de dader(s) is nog niets bekend. De meeste ramen aan de noordzijde van het parlementsgebouw sprongen, waardoor veel aanwezigen dekking moesten zoeken onder bureaus. Glas en puin werden over grote afstand weggeslingerd.

Op het moment van de ontploffing was het parlement in zitting bijeen. De politie ging meteen over tot ontruiming. Volgens de politie was de bom in een buis onder de rolstoelingang, vlakbij de hoofdingang, geplaatst. “De bevolking is behoorlijk geschokt”, aldus burgemeester Ian MacDonald. “Het is duidelijk dat iedereen denkt dat dit een geval van nabootsen van de aanslag in Oklahoma City is.” Charlottetown ligt duizend kilometer ten oosten van de Canadese hoofdstad Ottawa. (Reuter, AP)