Overleg VS en Noord-Korea in impasse geraakt

BERLIJN/WENEN, 21 APRIL. Onderhandelingen in Berlijn tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten over tenuitvoerlegging van een nucleair principe-akkoord tussen de twee landen zijn gisteren vastgelopen.

Volgens de hoogste Noordkoreaanse onderhandelaar, Kim Jong U, zou het overleg niet meer worden hervat. De Noordkoreaanse delegatie heeft laten weten vanavond naar huis terug te keren. De VS bleven echter hopen het overleg weer op gang te kunnen brengen. Amerikaanse functionarissen zeiden in elk geval tot en met het weekeinde in Berlijn te blijven.

Washington heeft Noord-Korea tegelijk gewaarschuwd niet te proberen zijn nucleaire programma te hervatten. In dat geval zal Washington opnieuw gaan werken aan internationale sancties tegen Pyongyang, aldus een woordvoerder van het State Department. Maar vooralsnog hebben inspecteurs van het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA) die zijn gestationeerd in het belangrijkste Noordkoreaanse nucleaire complex daar geen ongebruikelijke activiteit gesignaleerd.

In Berlijn werd onderhandeld over het type licht-water kernreactors dat Noord-Korea krijgt als onderdeel van het nucleaire akkoord met de VS. Op zijn beurt heeft Noord-Korea zijn nucleaire programma stilgelegd, dat volgens Westerse verdenking was gericht op de ontwikkeling van kernwapens. Het probleem is dat de VS erop staan dat Noord-Korea Zuidkoraanse kernreactors accepteert. Pyongyang heeft het idee dat de Zuidkoreaanse rivalen de Noordkoreaanse nucleaire industrie zouden gaan reorganiseren voortdurend met kracht van de hand gewezen. Aan Amerikaanse zijde is die opstelling wel gekenschetst als een poging zoveel mogelijk Amerikaanse concessies binnen te halen, met name volledige diplomatieke betrekkingen.

Noord-Korea heeft altijd volgehouden de dag van vandaag te beschouwen als uiterste limiet voor het bereiken van een akkoord met de VS. Washington op zijn beurt spreekt van een informele streefdatum. Amerikaanse functionarissen hebben eerder gezegd dat de VS zich hoe dan ook aan het in oktober in Genève bereikte nucleaire akkoord zullen houden zolang Noord-Korea zijn nucleaire programma niet hervat. (Reuter, AP, AFP)