Onveranderde winst Amsterdam Rubber

Rubber Cultuur Maatschappij 'Amsterdam', op de effectenbeurs bekend als Amsterdam Rubber, leverancier van rubber en van grondstoffen voor de voedselindustrie, heeft vorig jaar 2,8 miljoen gulden winst geboekt, vrijwel evenveel als een jaar eerder. Het resultaat voor belastingen steeg met zes ton tot 5,2 miljoen gulden.

Dat het netto resultaat in 1994 weinig veranderde ten opzichte van 1993 is het gevolg van een hogere belastingdruk die ontstond doordat er geen fiscaal compensabele verliezen meer waren. Over 1994 wordt 1,6 miljoen gulden belasting betaald, zes ton meer dan een jaar eerder.

Het bedrijf profiteerde van de algemene stijging van de grondstoffenprijzen. Rubberdochter L. Wurfbain & Co. heeft een “uitstekend jaar” achter de rug. De conserven- en verpakkingsafdelingen van de werkmaatschappij Catz International werkte daarentegen in “uiterst concurrerende markten”.

De ingezakte dollarkoers werkt negatief uit op de resultaten van Amsterdam Rubber. Mede daarom wordt het dividend verlaagd tot 0,10 gulden per aandeel, tegen 0,125 gulden een jaar eerder. Over 1995 zegt de directie dat “op basis van de handelsresultaten in het eerste kwartaal, de afgesloten contracten en de open posities, de onderneming winstgevend zal blijven.”