Niemand praat meer over het toneel

De zalen zijn goed bezet, over belangstelling niet te klagen, er is een generatie onweerstaanbare acteurs aan het werk, maar spraakmakend is het toneel niet meer. Wie heeft het over Ecstasy of de laatste Hedda Gabler? Geslaagd of niet, toneel lokt geen discussie uit.

Waagt het toneel zich niet genoeg aan experimenten? Gaat het de actualiteit uit de weg en grijpt het te vaak terug naar oude successen - dit seizoen Ibsen, het volgende Albee? Stroomt het publiek alleen maar toe omdat het toneel braaf geworden is? Verdienen de toneelmakers een pak slaag? Of ligt het aan het publiek, dat wel gaat kijken maar zich niet laat raken?

De redactie van NRC Handelsblad nodigt haar lezers uit een essay te schrijven over de stelling 'Niemand praat meer over het toneel'. Het essay mag niet langer zijn dan 2000 woorden en het mag niet eerder zijn verschenen in boek, tijdschrift of krant. De jury bestaat uit Carel Alphenaar, dramaturg en Joyce Roodnat, Pieter Kottman, en Bianca Stigter (redacteuren NRC Handelsblad).

Inzendingen niet later dan 2 juni sturen aan:

NRC Handelsblad, Cultureel Supplement, Paleisstraat 1, 1012 RB Amsterdam, onder vermelding CS-essay.