Nederland in één dag

Baptiste, Lydia en Maria-Cristina kennen elkaar niet. Toch hebben ze iets met elkaar gemeen: ze zijn alledrie tijdens hun paasvakantie in Nederland, en op tweede paasdag in Madurodam. Als je maar weinig tijd hebt, en eigenlijk heel Nederland wel zou willen zien, is dat nog niet eens zo'n gek idee. Je ziet veel bekende Nederlandse gebouwen zonder dat je overal hoeft te zijn geweest.

Baptiste is zeven en hij komt uit het dorpje Lambersart in Noord-Frankrijk. Hij wist al wel veel over Nederland, maar het belangrijkste vindt hij dat hij nu kan zeggen dat hij er ècht is geweest. En dat hij ontzettend veel èchte Nederlanders heeft gezien. Lydia is elf. Zij woont in het stadje Newport in Wales in Groot-Brittanië en is met het vliegtuig naar Nederland gekomen. Lydia is hier al voor de tweede keer. Haar nichtje woont in Zoetermeer, en daar logeert ze met haar moeder.

Ook Maria-Cristina is komen vliegen. Voor haar duurde de reis het allerlangst, want zij woont niet eens in Europa, maar in Zuid-Amerika. In Ecuador om precies te zijn. Tien jaar is Maria-Cristina en ze vindt het maar bar koud in Nederland. Logisch, als je bedenkt dat haar land is vernoemd naar de evenaar (equator), die dwars door Ecuador loopt.

Als je niet in Nederland woont, zijn veel dingen er een beetje vreemd. Zoals dat bijna iedereen in Nederland een fiets heeft. In Lille zie je lang niet zoveel fietsen als hier, vertelt Baptiste. Daar word je volgens hem binnen de kortste keren overreden. Ook kan hij zich maar moeilijk voorstellen dat een groot deel van Nederland lager ligt dan de zee. Te bedenken dat de boel gewoon zou overstromen als die dijken er niet waren! Het slimst vindt hij de mensen die op een woonboot wonen, iets dat hij in Lille ook nog nooit heeft gezien. “Bij een dijkdoorbraak kun je dan tenminste nog wegvaren”, vindt hij.

Ook Lydia is het grote aantal fietsers in Nederland opgevallen. Dat je hier speciale fietspaden hebt vindt ze wel praktisch. In Wales kennen ze die niet. Bovendien is Nederland plat, terwijl het in Wales heuveltje op, heuveltje af is. “Dan ben je al uitgeput voor je goed en wel op school bent,” denkt ze. Het allermooiste aan Nederland vindt Lydia de trams. Lydia is gek op treinen en ze weet er veel van. Bijvoorbeeld dat in Groot-Brittannië de stroom meestal door de rails loopt, en niet door een bovenleiding zoals in Nederland. Ze zou graag nog een keertje met de Nederlandse dubbeldekkertrein gaan. “Zoveel geluk heb ik nog niet gehad,” verzucht ze. “Maar bij ons heb je de dubbeldekkerbus. Dat is ook leuk.” Niet alles is even leuk, trouwens. Voor sommige dingen kun je volgens haar beter naar Engeland. Gisteren had haar tante kaascroissants gemaakt en dat vond ze niet te eten. “Engelse kaas is veel lekkerder!”

Eén dag maar blijft Maria-Cristina in Nederland. Ze is met haar oma mee met een georganiseerde reis. Eerst zijn ze naar Egypte geweest, toen naar Israel, maar Madurodam vindt Maria-Cristina eigenlijk het leukst van de hele vakantie. 'Little Holland', noemt Maria-Cristina Madurodam. Nederland vindt ze erg mooi en vooral zo schoon, vergeleken met de straten in Quito. “Zou dat komen omdat het hier zoveel regent?” vraagt ze zich af. Dat heeft ze van de reisleider gehoord. Want verder weet ze eigenlijk niks van Nederland. Op school hebben ze alleen geleerd dat de hoofdstad Amsterdam heet. Maar als ze later groot is komt ze zeker nog een keer terug. “Om alles wat ik vandaag gezien heb op ware grootte te bekijken,” zegt ze.

    • Liesbeth Wiering