Nationaal Museumweekend

ROTTERDAM, 21 APRIL. Dit weekeinde is het weer 'Nationaal Museumweekend'. Meer dan 400 grote en kleine musea zijn dan gratis of met korting toegankelijk.

Het jaarlijkse Museumweekend wordt georganiseerd door de Stichting Museumjaarkaart, die daarmee vooral mensen wil bereiken die normaal niet in een museum komen. Uiteenlopende musea doen mee, van het Gevangenismuseum Veenhuizen tot het Naaimachinemuseum in Dordrecht of 't Fisjkershuske in Moddergat, maar ook de meeste grote museale instellingen stellen hun deuren open. Twee musea heropenen komend weekeinde: het Natuurmuseum Groningen en het Historisch Museum Apeldoorn. Deelnemende musea zijn herkenbaar aan een wit-rood-blauwe vlag aan de gevel. Veel instellingen houden concerten, workshops, speurtochten voor kinderen en extra rondleidingen. Vorig jaar trok het weekeinde 950.000 bezoekers, 50.000 meer dan in 1993. Twee jaar geleden introduceerde de Stichting Museumjaarkaart een thema voor het Museumweekend. Na 'verzamelen' in 1993, stond vorig jaar de restauratie en het behoud van het cultureel erfgoed centraal. Het motto dit jaar : 'Ga eens naar een ander museum'. Hieronder een impressie uit drie van die 'andere' musea - in Apeldoorn, Ketelhaven en Rotterdam.