Minder geweld tegen arbiters na invoering noodwet

ZEIST, 21 APRIL. Het aantal molestaties van scheidsrechters in het amateurvoetbal loopt langzaam terug. Sinds de invoering van het 'noodwetje' half februari is het aantal geweldplegingen op KNVB-niveau met ongeveer 15 procent verminderd. Dat bleek gisteren tijdens het eerste evaluatiegesprek tussen de voetbalbond en de COVS, de belangenvereniging voor arbiters in het amateurvoetbal.

De strenge straffen tegen spelers en elftallen die een scheidsrechter te lijf gaan, blijven tot aan het einde van dit seizoen van kracht. Na goedkeuring door de algemene amateurvergadering in mei worden de tuchtmaatregelen officieel in het reglement opgenomen. Belangrijkste onderdeel van het nieuwe pakket is het uit de competitie zetten van een bij herhaling handtastelijke ploeg, met automatische degradatie tot gevolg.

In de eerste weken van het nieuwe KNVB-beleid bleef het aantal misdrijven tegen scheidsrechters ongeveer gelijk. Maar na de gunstige uitspraak van de Utrechtse rechter in het kort geding dat amateurclub APWC eind vorige maand tegen de KNVB aanspande, is een scherpe daling waarneembaar. De voetbalclub was op grond van de noodwet door het amateurbestuur van de KNVB uit de competitie genomen en vocht vergeefs de rechtsgeldigheid van die maatregel aan.

“We zijn op de goede weg, maar het is nog veel te vroeg om te juichen”, zei vicevoorzitter Schotting van het sectiebestuur amateurvoetbal. “De effecten zijn al duidelijk waarneembaar, hoewel exacte cijfers uit de twintig afdelingen nog ontbreken. We denken aan een daling van 10 tot 20 procent van het totale aantal molestaties.”