Luchtcorridor

ANKARA, 21 APRIL. Een Armeense delegatie is gisteren in Ankara aangekomen om te praten over de heropening van de luchtcorridor van Turkije naar Armenië. Ankara sloot in 1993 de H-50 luchtcorridor uit protest tegen het Armeense offensief in de autonome republiek Nagorny-Karabach. Deze ligt in Azerbajdjzan maar wordt overwegend door Armeniërs bewoond. De Turkse premier Tansu Çiller, die deze week op bezoek is in de VS, beval dinsdag de heropening van de luchtcorridor, waardoor vluchten naar Armenië via het Turkse luchtruim kunnen worden hervat. Ankara hoopt zo te bereiken dat de Armeniërs de al ruim zes jaar durende oorlog in Azerbajdzjan staken.

Een adviseur van de Azerbajdzjaanse president omschreef plannen voor de heropening van de luchtcorridor in februari als een “ondermijning van Azerbajdzjan”. De fundamentalistische Welvaartspartij ziet de beslissing als “manier om de Amerikanen te mild te stemmen”.