Luc Deleu

RAMgalerie, Hoornbrekersstraat 8, Rotterdam. T/m 7 mei. Wo t/m zo 13-18u. Prijzen van ƒ150,- tot ƒ80.000,-.

Het werk van de Belgische architect Luc Deleu (1944) heeft sinds zijn vorige expositie in 1990 bij RAMgalerie een nieuwe vlucht genomen. Toen presenteerde hij zijn plannen voor een 'recyclage' van de Rotterdamse spoorbrug De Hef tot bureau van de burgerlijke stand. Nu liggen bij RAM op een tekentafel landkaarten en globes voorzien van een nieuw netwerk van roodwitte meridianen. Het centrum van dit netwerk ligt niet op de Noord- of de Zuidpool maar in Madrid en aan de andere kant van de aardbol in het Nieuwzeelandse stadje Weber.

Deleu koos Madrid als vertrekpunt voor zijn Reis om de wereld in tachtig dagen omdat de tocht dan voor het grootste deel per schip kan worden afgelegd. Een affiche aan de muur geeft het reisschema van dag tot dag aan: op de 21ste dag passeert men op de Indische Oceaan de evenaar en op de 41ste dag bereikt men Weber. Dan gaat de reis verder over de Stille Oceaan naar de Galapagos eilanden en Costa Rica. Via de Atlantische Oceaan landt men ten slotte weer in Portugal.

Deleu, die in 1969 in Brussel afstudeerde aan het Hoger Architectuurinstituut, heeft tot nu toe vrijwel niets gebouwd. Hij ontwikkelde voornamelijk provocerende en/of utopische plannen op de grens van architectuur en beeldende kunst. De installatie bij RAM bestaat uit een tekentafel en verschillende kaarten en globes. Door de combinatie van voorwerpen en door de scheiding die in de ruimte is aangebracht tussen licht en donker, moest ik even denken aan twee schilderijen van Vermeer waarop bij een venster een astronoom en een geograaf zijn afgebeeld. Deze installatie is echter niet veel meer dan een speelse inval, die bovendien voorbijgaat aan de mondiale problemen van overbevolking, milieuvervuiling en sterk gegroeide mobiliteit die Deleu in de jaren zeventig onder de noemer 'Orbanisme' nog wilde aanpakken.

    • Din Pieters