Lagere winst van ABN Amro drijft belegger naar ING

ROTTERDAM, 21 APRIL. Beleggers kunnen hun kudde-instincten soms niet onderdrukken. De onverwachte waarschuwing van ABN Amro over de tegenvallende resultaten in de eerste twee maanden dreef beleggers gisteren direct in de armen van de concurrent: bank- en verzekeraar ING. De koers van ABN Amro verloor 1,50 gulden en zakte naar 58,50 gulden, terwijl ING een winst pakte van een gulden op een slotkoers van 80,40.

Beleggers zagen de waarschuwing van ABN Amro en dachten: ING had vorig jaar een heel slecht eerste kwartaal, dus daar kan het dit keer meevallen. Kopen dus. Vanochtend stond ook de koers van ING licht onder druk, terwijl de koers van ABN Amro 90 cent moest inleveren. Is de waarschuwing van ABN Amro de aankondiging van een sombere trend voor de hele financiële sector, vroeg menigeen zich af. Verwarring troef.

Wat zit er achter de waarschuwing van ABN Amro-bestuursvoorzitter mr. P. Kalff? Er lag geen concrete winstverwachting van ABN Amro op tafel. Wat dat betreft was de bank niet verplicht om al met een waarschuwing te komen op basis van de gang van zaken in januari en februari. Ook na de waarschuwende woorden van Kalff houdt de bank vast aan de verklaring dat het “nog te vroeg is voor een onderbouwde uitspraak over het resultaat in 1995”. Vorig jaar steeg de netto winst met 13 procent naar 2,3 miljard gulden.

De bestuursvoorzitter wees gisteren bij de presentatie van het jaarverslag op de vele onzekerheden op de financiële markten en de constante druk op de voor banken zo belangrijke rentemarge. Deze marge, het verschil tussen de rente die de banken zelf betalen aan spaarders en de rente die zij ontvangen op verstrekte kredieten en woninghypotheken, is goed voor tweederde van de inkomsten van de bank.

ABN Amro zal, zo zeggen beleggingsanalisten, zeker ook last hebben van de scherp lagere koers van de Amerikaanse dollar. Zij is niet alleen de grootste buitenlandse bank in Amerika maar heeft ook een van de grootste buitenlandse kantorennetwerken waar de zaken in veel gevallen in dollars worden afgerekend of in valuta waarvan de koers aan de dollar gekoppeld is.

Waar de bank zelf minder nadruk op legt is het verlies van marktaandeel dat vorig jaar in Nederland geleden is. Als de onzekerheden op de financiële markten toenemen is het extra pijnlijk als de thuisbasis eveneens met problemen kampt. “Het totaalbeeld van de divisie Nederland is teleurstellend, zowel vergeleken met 1993 als met ons budget”, zo heeft divisievoorzitter drs. Th. Meys zijn medewerkers begin dit jaar al voorgehouden. “De resultaten tonen aandat wij vooral in 1994 - begrijpelijk - last hebben gehad van de integratie (van fusiepartners ABN en Amro, red.)”

Robeco Effectenbank greep de waarschuwing van Kalff vanochtend aan om haar winstverwachting voor dit jaar met een kwartje te verlagen naar 6,80 per aandeel. MeesPierson - zelf een dochter van ABN Amro - had haar verwachtingen eerder al getemperd en ziet geen reden haar taxatie (7,15 gulden winst per aandeel) verder omlaag te brengen. De prognose komt neer op een winstgroei van een procent of acht.

Volgens MeesPierson-analist J. Koelewijn heeft ABN Amro zich vorig jaar aan veel trends kunnen onttrekken waar buitenlandse concurrenten wel last van hadden, zoals de grote verliezen op handel op financiële markten voor eigen rekening. “Wat zij nu zeggen wijkt nauwelijks af van de uitspraken van vergelijkbare banken als Deutsche Bank en grote Zwitserse banken als Swiss Bank en UBS (Union Bank of Switserland). Zij zeggen allemaal dat de resultaten de eerste maanden zijn achtergebleven bij de targets.”

In dat licht bezien is de waarschuwing van Kalff een bewuste poging om mogelijke overspannen verwachtingen bij beleggers bij voorbaat te smoren, nu alvast het slechte nieuws te brengen en niet te wachten tot de aandeelhoudersvergadering (begin mei) of de publicatie van de halfjaarcijfers in augustus. Na een sombere prognose kan ABN Amro conform haar conservatieve imago gemakkelijker opveren als de resultaten in de loop van het jaar toch nog meevallen.

    • Menno Tamminga