Kwartaalwinst van IBM flink omhoog

ARMONK/ HOUSTON, 21 APRIL. Zowel IBM als Compaq heeft in het eerste kwartaal van dit jaar goed gedraaid. De Amerikaanse computerconcerns noteerden een winst van respectievelijk 1,3 miljard dollar en 216 miljoen dollar.

Maar de winststijging van IBM was fenomenaal. De winst nam dus toe met een factor vier, terwijl Compaq een vrijwel gelijke winst behaalde.

De omzet van 'Big Blue', die voor tweederde wordt behaald buiten de Verenigde Staten, groeide van 13,4 miljard tot 15,7 miljard dollar. Daarbij speelde gedeeltelijk de daling van de dollar een rol. Zowel de winstcijfers als de omzetcijfers waren de hoogste in een eerste kwartaal in de geschiedenis van IBM.

Bestuursvoorzitter Louis Gerstner van IBM wees gisteren in zijn toelichting op de cijfers op de betrekkelijk zwakke resultaten van de eerste drie maanden van vorig jaar. “Hierdoor zijn de resultaten in het eerste kwartaal van dit jaar extra sterk naar voren gekomen.”

Desondanks stelde Gerstner dat de herstructurering van het bedrijf vruchten begint af te werpen. De recordresultaten schreef hij voor een groot deel toe aan de kostenvermindering en aan de beleidswijzigingen die anderhalf jaar geleden zijn doorgevoerd.

Bij Compac was de winststijging bescheiden vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar. Toen bedroeg het netto resultaat 213 miljoen dollar, drie miljoen dollar lager dus dan dit jaar. De omzet was 2,96 miljard dollar tegenover 2,3 miljard dollar in dezelfde periode in 1993. Bestuursvoorzitter van Compaq Eckhard Pfeiffer noemde het resulaat “solide”. Vorig jaar passeerde Compaq IBM en het eveneens Amerikaanse Apple en werd het de grootste fabrikant van personal computers met een mondiaal marktaandeel van 11 procent. Pfeiffer zei optimistisch te zijn over de rest van 1995.

IBM, dat vorig jaar wereldwijd 15.000 banen schrapte, zag zijn werkgelegenheid dit jaar stabiel op 220.000. Er zijn geen nieuwe saneringen aangekondigd. De verkopen van IBM in de VS namen in het eerste kwartaal toen met 16,6 procent tot 6,7 miljard dollar. In Europa (inclusief het Midden Oosten en Afrika) stegen ze met 15,8 procent tot 5,4 miljard dollar. In Azië met 26,4 procent tot 2,9 miljard dollar en in Latijns Amerika met 8,4 procent tot 657 miljoen dollar. (AP, Reuter, AFP)