Juridische stappen om schoolboeken

ROTTERDAM, 21 APRIL. De Nederlandse Boekverkopersbond (NBB) heeft aangifte gedaan bij het openbaar ministerie in Den Haag en een klacht ingediend bij het ministerie van economische zaken wegens het overtreden van de mededingingswet door negen educatieve uitgevers.

De uitgevers maken volgens de NBB horizontale prijsafspraken, door hun leveringsvoorwaarden naar vooral de kleine boekhandels te verslechteren. Sinds 1 april moeten kleinere boekhandels hun schoolboeken tegen een hogere prijs inkopen.

In Nederland leveren ongeveer 1.100 van de 1.500 boekhandels schoolboeken. “De uitgevers willen graag 40 gespecialiseerde schoolboekhandelaren en 150 reguliere schoolboekhandels”, zegt A. Doeser, secretaris van de NBB. Hij verwacht dat met name de kleine reguliere boekhandels de dupe worden van de maatregel van de uitgevers. De brancheorganisatie wil dat de leveringsvoorwaarden die tot 1 april van kracht waren, weer worden hersteld.

De directeur van Wolters Kluwer Educatieve Uitgeverijen, J. van Vloten, toont zich verbaasd over de stap die de NBB heeft gezet. Hij spreekt over drie categorieën boekhandels: de grote schoolleveranciers, de grote boekhandels en de kleine boekhandelaren. Van Vloten vindt dat kleinere boekhandels geen functie kunnen hebben in het leveren van schoolboeken.