Hiddink eist Oranje-trio op ondanks verzoek UEFA

ROTTERDAM, 21 APRIL. Ondanks een protest van de Italiaanse voetbalbond en een dringende oproep van UEFA-secretaris Sepp Blatter geeft bondscoach Guus Hiddink geen toestemming aan Dennis Bergkamp, Wim Jonk en Aron Winter om zondag in de Italiaanse voetbalcompetitie uit te komen. Het trio dient zich uiterlijk morgen te melden in het trainingskamp in Noordwijk voor de interland op woensdag tegen Tsjechië in Praag. Volgens een woordvoerder van de KNVB zullen de Nederlanders zich vandaag nog in het trainingskamp in Noordwijk melden.

Bergkamp en Jonk hadden Hiddink toestemming gevraagd met hun club Internazionale te mogen spelen in de uitwedstrijd tegen Parma. Winter wilde met Lazio Roma van de partij zijn in de derby tegen AS Roma. In beide gevallen besliste de bondscoach negatief.

Het bestuur van de Italiaanse bond diende gisteren een formeel protest in bij de UEFA en FIFA tegen de vroege uittocht van de internationals die in de Italiaanse competitie spelen. De clubs missen zondag zeventien spelers. De spelers van het Italiaanse elftal, dat woensdag in en tegen Litouwen speelt, melden zich pas zondagavond, na de competitiewedstrijden.

De zeventien internationals in Italiaanse dienst moeten zich uiterlijk morgen bij hun respectievelijke selecties hebben gevoegd voor de voorbereiding op de EK-kwalificatieduels van woensdag, de lang te voren afgesproken dag voor deze belangrijke interlands. In Italië is echter een inhaalweekeinde op het programma gezet, voor de competitieronde die drie maanden geleden wegens de moord op een supporter van Genoa werd uitgesteld. Weigeren de Italiaanse clubs hun internationale vedetten af te staan, dan zijn ze volgens de UEFA-reglementen gedurende de vijf dagen vóór en na de interland niet speelgerechtigd.

Sepp Blatter toonde gisteren begrip voor het Italiaanse protest. De secretaris van de Europese voetbalbond vroeg de betrokken federaties (Nederland, Kroatië, Macedonië, Frankrijk, Rusland en Portugal) solidariteit te betrachten met het Italiaanse voetbal, af te zien van hun 'vijfdaagse-recht' en de internationals toestemming te geven pas zondagavond te vertrekken. De KNVB trok zich niets aan van de oproep van Blatter en eiste Bergkamp, Jonk en Winter op.

Bondscoach Hiddink heeft Johan de Kock weer opgenomen in de selectie van het Nederlands elftal. De centrale verdediger van Roda JC, die pas twee interlands achter zijn naam heeft staan, neemt de plaats in van zijn ploeggenoot Eric van der Luer.

In vergelijking met de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Malta is Patrick Kluivert evenmin van de partij. De jeugdige Ajacied werd eind vorige maand opgeroepen als vervanger van zijn geblesseerde clubgenoot Peter van Vossen. De inmiddels weer fitte linksbuiten behoort wel tot de laatste zestien van Hiddink. Kluivert is geselecteerd voor het olympisch team, dat dinsdag eveneens tegen Tsjechië speelt.

Selectie Nederlands elftal: Blind, Frank de Boer, Ronald de Boer, Overmars, Van der Sar, Seedorf, Van Vossen (Ajax), Bosz, De Goey (Feyenoord), Numan, Valckx (PSV), Bergkamp, Jonk (Inter Milan), De Kock (Roda JC), Roy (Nottingham Forest), Winter (Lazio Roma).

Selectie olympisch elftal: Dirkx, Fuchs, Playfair, Hoekstra (PSV), Oulida, Reiziger, Kluivert (Ajax), Schuiteman, Van Bronckhorst (Feyenoord), Makaay, Korsten (Vitesse), Ooijer (Volendam), Vierklau (FC Utrecht), Laros (Willem II), Westerveld (FC Twente), Roorda (FC Groningen).