General Motors boekt recordwinst

DETROIT, 21 APRIL. De eerste drie maanden van dit jaar hebben General Motors (GM), de grootse autoproducent van de Verenigde Staten, een recordwinst opgeleverd. Het resultaat bedroeg 2,2 miljard dollar netto na 854 miljoen dollar in het eerste kwartaal van het afgelopen jaar.

Eerder deze week meldde Ford een stijging van zijn kwartaalwinst van 904 miljoen tot 1,55 miljard dollar. Chrysler, de derde van de drie grote Amerikaanse autoconcerns, viel uit de toon. Deze autobouwer maakte vorige week bekend dat zijn kwartaalwinst is gedaald van 938 miljoen tot 592 miljoen dollar.

Evenals bij Ford viel het resultaat bij GM hoger uit dan was verwacht. Per aandeel steeg het resultaat van 0,81 tot 2,51 dollar. De meeste analisten waren uitgegaan van 2,36 dollar per aandeel. Alle divisies van het concern droegen bij tot het goede resultaat, zo verklaarde GM-topman John Smith. De kwartaalomzet groeide met 15,4 procent tot 43,3 miljard dollar, wat net als de winst een record betekent.

Over de hele wereld leverden de dealers van GM 1,99 miljoen personen- en vrachtwagens af, goed voor een aandeel op de wereldmarkt van 16 procent. De Noordamerikaanse activiteiten draaiden een stuk beter dan een jaar geleden, maar volgens topman Smith zijn de doelstellingen nog niet gehaald.

GM, de grootste onderneming ter wereld, is nog steeds bezig met een reorganisatie. Net als de grote concurrent Ford, die langzaam maar zeker op de marktleider inloopt. Ford bereidt een van de grootste reorganisaties vor in zijn 92-jarige geschiedenis, omdat de top vindt dat de verschillende activiteiten elkaar overlappen. De Amerikaanse autofabrieken worden al sinds de jaren tachtig opgejaagd door de Japanse concurrentie, die jarenlang niet alleen goedkopere maar ook betere auto's maakt. De Amerikanen hebben een deel van hun achterstand ingelopen met behulp van strakke bezuiniginsprogramma's, waarmee Chrysler als eerste is begonnen.

De vooruitzichten voor de Amerikaanse auto-industrie zijn goed. Volgens Ford mogen de auto-fabrikanten uitgaan van nog eens drie vette jaren. “De inflatie is laag op 3 procent. Het inkomen van de consumenten is zeer goed op dit moment. Het consumentenvertrouwen is hoog”, zei vice-president McCammon deze week: “We geloven nog steeds dat er drie of vier jaren aankomen van economisch herstel in de VS en zelfs meer jaren van economische voorspoed in Europa.” (ANP)